Decenijsko obećanje: Obilaznica oko Banjaluke zapela kod projekta

Obilaznica oko Banjaluke obećava se skoro deceniju, a još nije spreman ni projekat. Evropska komisija dala je 2,6 miliona evra da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, ali ni to nije bilo dovoljno.

Dionica od 17 kilometara, koja je dio planiranog autoputa Banjaluka-Mliništa, počinjala bi od čvorišta u Glamočanima, koje je locirano odmah nakon tunela u Klašnicama, i gradila bi se kroz banjalučka naselja Kuljane, Šargovac, Drakulić pa sve do Pavlovca.

“Najveći problem je oko te prve etape, koja je projekat iz granta, tačnije ona se finansira sredstavima Evropske komisije. Za taj dio projekta zadužena je jedna firma, koja kasni godinu dana. Dok se ne dobije gotov projekat, mi ne možemo ići u eksproprijaciju“, kaže za BL portal Slobodan Stanarević, direktor JP Autoputevi Republike Srpske.

Projektni tim formirao je konzorcijum CESTRA doo Beograd, TZI-Inženjering doo Sarajevo i COWI A/S. Kako je navedeno na sajtu projekta obilaznice, taj tim je polovinom oktobra prošle godine pripremio i dostavio Idejni projekat autoputske obilaznice oko Banja Luke kojim je potvrđeno da je na 17 kilometara autoputa predviđena izgradnja četiri denivelisane raskrsnice, 11 mostova, 10 nadvožnjaka i 12 mostovskih konstrukcija na denivelisanim raskrsnicama. Od tada nisu prezenzovane neke konkretnije novosti u vezi ovog projekta.

Direktor Autoputeva očekuje da će, i nakon što se riješi pitanje projekta, biti problema i oko eksproprijacije zemljišta, jer ih, kako kaže, uvijek bude pošto svako ima svoj interes.

,,Tek kada se položi trasa, gdje se svi elementi odrede onda bi se moglo početi sa eksproprijacijom. Sigurno da će to biti najskuplja eksproprijacija, jer ide kroz naseljeni dio Banjaluke. Prva faza, sama obilaznica bi mogla koštati oko 200 miliona evra, tih dvadesetak kilometara. Međutim, sama eksproprijacija bi mogla koštati oko 30 miliona maraka, ali sve je to još ugrubo, ističe Stanarević.

On dodaje da bi situacija oko projekta obilaznice trebala biti jasnija nakon sastanka u Sarajevu koji je zakazan za 6. septembar. Na samu obilaznicu se naslanja druga dionica koja je zamišljena kao nastavak autoputa u pravcu platoa Manjače koji bi se dalje gradio zapadno od Mrkonjić Grada sve do Mliništa, odnosno entitetske linije razgraničenja sa Federacijom BiH.

,,Što se tiče druge etape, tu se pojavila velika zainteresovanost kineske kompanije. Dijalog smo započeli, pa dalje ćemo vidjeti kako će sve teći“, navodi Stanarević.

Autoputevi RS su još 2014. godine s kineskom kompanijom Sinohydro potpisali preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji obe dionice tog autoputa kroz Srpsku. Priča o autoputu od 62 kilometra vrijedanog oko 600 miliona evra aktivirana je i dvije godine kasnije kada je sa istom kompanijom potpisan i komercijalni ugovor. Međutim, konkretni pomaci su izostali sve do prošle godine kada se ponovo počelo pričati o projektu obilaznice oko Banjaluke kao jednoj od dionica.

Čitava ideja je da se na ovaj način Banja Luka poveže sa Splitom, odnosno da 99 kilometara autoputa prolazi kroz Republiku Srpsku, 60 kroz Federaciju BiH, dok bi Hrvatskoj tada ostalo da napravi jos 22 kilometra.

Željka Pavlović, BL portal

Ostavite komentar: