Danijela Batar: Prioritet sanacija zemljišta u “Incelu”

U cilju suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije, i uvođenja u zakonske okvire firmi i preduzeća, koji rade neregistrovani, Inspektorat RS i Poreska uprava RS su u protekla dva mjeseca vršili zajednički koordinisane kontrole.

U oko 200 kontrola, u 54 odsto slučajeva bilo je nepravilnosti, koje su se najčešće odnosile na neregistrovano obavljanje djelatnosti, neprijavljivanje radnika, neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i neuredno vođenje poslovne dokumentacije, kaže za “Novosti” Danijela Batar, v.d. direktora Inspektorata RS.

– Akcenat je stavljen na fizička lica koja su obavljala različite uslužne djelatnosti. Inspektori su, svako u dijelu svojih nadležnosti, izrekli kazne u iznosu preko 100.000 KM, izricali mjere zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana ili duže, i sankcionisali poslodavce kod kojih su zatečeni neprijavljeni radnici – pojašnjava Danijela Batar.

Danijela Batar

O planu rada Inspektorata, ona kaže da se utvrđuje na osnovu brojnih parametara, kao što su procjena rizika, sezonske aktivnosti, rezultati prethodnih kontrola, ali i vanredne situacije.

– Trenutno smo značajne kapacitete usmjerili na aktivnosti u Poslovnoj zoni “Incel”, gdje je nakon požara došlo do akcidenta sa piralenom. Tim povodom prošlog petka smo održali sastanak sa nadležnim ministarstvima, inspekcijom Grada Banjaluka, Institutom za zaštitu i ekologiju RS, a sve kako bismo analizirali trenutne aktivnosti u vezi sa uzorkovanjem zemljišta. U rješavanje ovog problema neophodno je da se uključe svi nadležni organi, radi sagledavanja mogućih načina sanacije – ističe Batarova.

Kada se govori o najvećim problemima u radu Inspektorata, ona kaže da su to zastarjela informatička oprema, uslovi rada, vozila koja su odavno spremna za zamjenu, nedorečeni zakoni, nedostatak legislative, i to su samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno bore.

– Naš prioritet je nabavka novog informacionog sistema, koji nam je neophodan za dalji rad, jer je postojeći iz 2010. tehnološki dao svoj maksimum – ukazuje direktorka.

Prema njenim riječima, veoma bitna stavka za rad Inspektorata je i Memorandum o razmjeni iskustava u oblasti inspekcijskog nadzora sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, koji je potpisan u februaru mjesecu.

– Potpisivanjem Memoranduma formalno je ozvaničena dugogodišnja saradnja naših institucija. U protekle dvije godine, u okviru zajednički koordinisanih inspekcijskih aktivnosti, izvršene su zajedničke kontrole u različitim oblastima nadzora, kao što su drumski, željeznički, vodni saobraćaj, transport opasnih materija, kontrola infrastrukturnih objekata u međudržavnoj zoni. Značajne rezultate ostvarili smo na suzbijanju nelegalnog međunarodnog prevoza putnika – istakla je direktorka.

S obzirom na intenzivnu privrednu saradnju između Republike Srpske i Srbije, naše institucije su, dodaje Batarova, prepoznale potrebu za razmjenu stručnih iskustava.

– Sljedeće sedmice imamo zajednički sastanak sa kolegama iz Srbije, na kojem ćemo utvrditi plan zajedničkih aktivnosti za ovu godinu – zaključuje Batarova.

SARADNjA SA INSPEKCIJAMA

O saradnji Inspektorata sa opštinskim i gradskim inspekcijama, Danijela Batar ističe da je u proteklom periodu posjetila neke gradove i opštine, kako bi u razgovoru sa rukovodstvom prepoznala koje su to aktivnosti u kojima mogu podržati jedni druge da bi bili efikasniji, uz veći stepen koordinacije.

 

Izvor.(Novosti.rs)Ostavite komentar: