Dan nakon otvaranja ,,Banjalučke zime”: Evo čega sve ima i za koje pare FOTO/VIDEO

Danju je manje posla, ali uveče bude ludnica, kažu za BL portal svi prodavaci za štandovima ovogodišnje ,,Banjalučke zime“. Otvaraju ih od deset ujutro, pa tokom dana najčešće svraćaju penzioneri ili usputni prolaznici koji ne kriju oduševljenje. Dobra vijest je i da su cijene krofnica i žetona za luna park na Trgu Krajine iste kao i prošle godine. 

Možda je baš miris krofnica prvi koji će vas privući, kažu prolaznici i priznaju da im je teško odoljeti.

,,Krofnice su četiri marke. Prošle godine smo morali poskupiti, ove godine nas je sramota da podignemo cijenu, ionako je sve otišlo ,,u nebo“. Najviše ih traže djeca, ali ne manjka i onih starijih“, kaže Anđelija Cota za BL portal.

Anđelija kaže da je otvaranje ,,Banjalučke zime“ sinoć bilo sjajno, a ni posla nije manjkalo. Ne sumnja da će tako biti do kraja februrara, koliko će ova “zima” u Banjaluci i trajati.

Na Trgu Krajine je i klizalište, koje je, kažu nam, moralo da poskupi i to za dvije marke, pa sad ova vrsta zabave košta deset maraka, bez obzira koliko dugo ćete klizati. Uprkos cijeni, djeca su ga sinoć okupirala.

U parku Petar Kočić, gdje je smještan ,,Zimzobal“, najviše pažnje privlači ogromno srce pored koga su  irvas i sanke. To je ulaz, ali i odlično mjesto za dobre fotografije, kažu Banjalučani koji uveliko “škljocaju” mobilnim telefonima.

Milena Popović, koja pomaže sinu u kućici brze hrane pod imenom ,,Kamp Lučica“, kaže da je na otvaranju “Banjalučke zime” bilo predivno, a bilo je i posla, iako su u skoro svakoj od “kućica” cijene veće nego lani.

Za malu porciju ćevapa treba vam četiri i po marke, a ako biste i kuvanu rakiju, dodajte još tri.

,,Od alkohola se najviše traži kuvano crno vino, koje košta tri i po marke. Djeca nam najviše dolaze zbog pomfrita, porcija od 150 grama je isto tri i po marke. Prošle godine je bilo poprilično posla, tako da i ove očekujemo dobru posjetu“, objašnjava Milena za BL portal kojoj se, kako kaže, sviđa kompletna organizacija.

Iako je radno vrijeme ove “zime” od 10 do 22 časa, već u osam svoj mali štand zauzeli su mališani iz vrtića ,,Maslačak“. Poranili su da prodaju svoje ručne radove. A kako kod njih prodaja ide odlično, često ih starije kolege prodavci mole za pomoć  da i oni malo povećaju pazar.

,,Mi smo i eko vrtić, proizvodimo i neke namirnice koje koristimo kako za obroke, tako i za prodaju. Tako smo na Jesenjem sajmu prodavali kompot od šljiva, orahe. Sada smo tu sa pampas travom iz našeg dvorišta, novogodišnjim ukrasima. Djeca uživaju u ovim aktivnostima, jer su u njima od proizvodnje do prodaje. Ovo je sjajan način da djeca razvijaju komunikacione vještine, ali i da razvijaju preduzetnički duh, a dobro nauče i matematiku“, priča za BL portal Larisa Pejić iz Kluba za djecu “Maslačak” Banjaluka.

U šetnji susrećemo Gospava i Boška Lazića koji kažu da im je sinoćnje otvaranje bilo kasno, pa su danas došli da sve pregledaju.

,,Baš je lijepo, čini mi se da nikad nije bilo ovako. Ima svašta“, priča sa osmijehom Gospava, dok njen suprug Boško dobacuje da bi one koji su sve ovo napravili trebalo nagraditi.

Još kaže da će svaki dan dolaziti ovdje i da ga u tome, dodaje uz osmijeh, ni penzija neće spriječiti.

“Ne mora se svaki dan jesti ovdje, može i kod kuće, pa onda u šetnju”, zaključuje Boško.

Željka Pavlović, BL portal

Ostavite komentar: