Crveni krst o humanitarnom broju: Ne skupljamo novac za sebe, nego za ugrožene građane

03.04.2024. | 14:07

Nedavno je pokrenut humanitarni broj 17122 za podršku radu Crvenog krsta Banjaluka. Ova vijest je zbunila mnoge, pa se građani pitaju: kako to da Crveni krst, koji treba da pomaže drugima, traži pomoć za sebe?

“Ne tražimo mi ništa za sebe, novac nam je potreban da bismo pomogli ugroženim sugrađanima i organizovali aktivnosti koje su na korist zajednici”, kaže za Srpskainfo Željkica Ilić, generalna sekretarka Crvenog krsta Banjaluka.

Dodaje da ova humanitarna organizacija ne dobija ni marke iz budžeta Srpske, pa ni iz sredstava od igara na sreću, a prihodi iz gradskog budžeta su skromni.

“Ne dobijamo mi ni od koga ništa, osim što Grad Banjaluka finansira rad javne kuhinje, odnosno pripremu 440 obroka za naše korisnike”, kaže Ilićeva.

Kako navodi, iz gradske kase, povremeno, kapne i neki skromniji iznos za aktivnosti, pa su tako za organizovanje 3 akcije dobrovoljnog darivanja krvi dobili ukupno 1.500 KM, a za takmičenje podmlatka Crvenog krsta 1.000 KM.

“Mi smo svake godine pokretali humanitarni broj preko M:tela, a ove godine smo odlučili da to bude broj koji se može pozvati preko sva tri operatera u BiH. Nadamo se da ćemo prikupiti dovoljno novca da pomognemo Banjalučanima, kojima je pomoć potrebna”, kaže Ilićeva.

Dio novca će, kaže, biti usmjeren za javnu kuhinju, jer Grad Banjaluka finansira samo obroke, a ne i opremu za kuhinju i druge troškove.

Uz to, žele da pomognu mještanima ruralnih dijelova Banjaluke, koji ne mogu dolaziti u javnu kuhinju, a potrebna im je pomoć.

“Pripremićemo za njih pakete sa namirnicama. Uz to ćemo organizovati edukativne akcije i kampove, kako bismo i na taj način pomogli zajednici”, kaže Željkica Ilić.

U narednih godinu dana građani mogu pozivom na humanitarni broj 17122 donirati dvije KM za rad banjalučkog Crvenog krsta.