Četiri tačke pale: Usvojen nacrt banjalučkog budžeta za 2024. godinu

30.11.2023. | 19:31

Odbornici Skupštine grada Banje Luke danas su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 miliona KM i uputili ga u javnu raspravu.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

“Moj je plan da polovinom decembra, 13, 14. ili najdalje 15. decembra probamo organizovati novu sjednicu Skupštine grada na kojoj bi raspravljali o prijedlogu rebalansa budžeta za ovu i prijedlogu budžeta za narednu godinu”, naveo je Ninković.

Četiri tačke dnevnog reda nisu dobile podršku odbornika, o kojih se dvije odnose na “Eko toplane”, jedna za poslovanje za 2022. godinu i druga na plan poslovanja za ovu godinu, dok se druge dvije tiču programa zajedničke komunalne potrošnje.

Kako je ranije kazao gradonačelnik Draško Stanivuković Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

-Ovim budžetom planiran je nastavak podrške kroz besplatne udžbenike, besplatne građevinske dozvole, besplatnu legalizaciju, besplatne priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i naše strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve naše penzionere. Osim toga Banja Luka se ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer smo pokrenuli važne projekte poput izgradnje Centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji nas očekuju u narednoj godini – naglasio je gradonačelnik.

Odbornici su podržali  više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Anasamblu narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj „Zlatna pobjeda“ dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banje Luke, ali i druge važne tačke.