Češće kontrole prodaje „osjetljive“ robe

11.06.2020. | 10:31

BANJALUKA – Gradska inspekcija će u narednom periodu intenzivirati kontrole prodaje mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, te prodaju sladoleda sa automata i vitrina.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove naglašavaju da je zdravlje stanovništva na prvom mjestu pogotovo u vrijeme još aktuelne epidemije, te da inspektori na terenu preduzimaju sve mjere kako bi građani dobili zdravstveno ispravne namirnice.

Kontroli podliježu sve namirnice životinjskog porijekla, odnosno meso i proizvodi od mesa, mlijeko i proizvodi od mlijeka, jaja i proizvodi od jaja, riba, med i slično. Planirana je i kontrola i uzorkovanje sezonskog voća i povrća. Ukoliko analize pokažu da neki proizvod ne zadovoljava bilo koji kriterijum zdravstvene ispravnosti, nadležni inspektor odmah sprovodi mjere ponovne kontrole i uzorkovanje, te druge mjere propisane zakonom – rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.
On je naglasio da svi potrošači koji kupuju namirnice uoče neku nepravilnost, mogu da se obrate veterinarskom inspektoru na licu mjesta, odnosno na gradskoj tržnici. Kada je u pitanju promet sladoleda iz automata i vitrina, u narednom periodu kontrole će biti pojačane, a neće izostati ni kontrola pripreme gotovih jela, s obzirom na period visokih dnevnih temperatura.

Sve poslovne subjekte u kojima se vrši prizvodnja i promet hrane redovno kontrolišemo. Tome smo dodali i kontrole sprovođenja propisanih mjera u vezi sa epidemijom korona virusa – izjavio je Kecman.
On je napomenuo da je gradska inspekcija svjesna težine situacije u kojoj se nalaze naši privrednici, te da inspektori nastoje da djeluju preventivno i da prvo upozoravaju, a tek onda, ukoliko ne bude reakcije, izriču kaznene mjere.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)