Čekajući Stanivukovića: Ko zbija redove dok je rebalans “ni na nebu, ni na zemlji”

16.01.2024. | 16:16

Nastavak nastavka vanredne sjednice banjalučke skupštine i dalje je neizvjestan, a, po svemu sudeći, rebalans prošlogodišnjeg budžeta neće ni biti usvojen. Ovo je slika banjalučke političke scene danas, peti dan od prekida rada. Uz sve to, za priče da u banjalučkom SNSD-u “ne cvjetaju ruže”, šef kluba ove stranke Dragoslav Topić ne vidi pravog osnova.

Topić nije siguran ni da li vrijedi zakazivati, kako kaže, nastavak sjednice, jer ni svi odbornici PDP-a se prošli put nisu pojavili, a sam predlagač, tačnije gradonačelnik nije uputio zahtjev da opet sjednu u klupe.

„Svakako, ja ne bih ni glasao za rebalans budžeta. Rebalans se morao usvojiti u 2023. godini, a to sad što gradonačelnik nešto pokušava na silu… pa mogao je usvojiti onda i za 2022. godinu, nema razlike. Evo priča se da gradonačelnik nije u Banjaluci, a ja sam tu čekam“, kaže Topić.

Mnoge zanima i otkud je Topić ostao na sjednici Skupštine Grada koju je prekinuo njegov stranački kolega i predsjednik Skupštine Ljubo Ninković. On tvrdi da je ostao samo da spriječi nasilje i zatraži pauzu.

„Da, nasilje. Znate jednom prilikom se to i desilo, pa se tumačio poslovnik kako ko hoće, uvodili su ljude sa ulice. Jedini ja kao šef kluba odbornika imao sam pravo tražiti pauzu dok se nije vratio potpredsjednik Skupštine. Nije to bio nikakav udarac prema Ninkoviću, on ostaje predsjednik Skupštine što se tiče SNSD-a“, uvjerava Topić.

I pored bučnih reakcija i optužbi predsjednika banjalučkog SNSD-a Vlade Đajića proteklih dana, Topić za BL portal garantuje da je atmosfera u stranci nikad bolja.

„Pa ako gledate na istupanje Marinka Umičevića, on je takav. Jednostavno iznese šta koji dan misli, ali inače kod nas vlada demokratija i svaki odbornik SNSD-a glasa kako želi. U svakom slučaju mi nađemo zajedničko rješenje. Tako da kod nas nema problema“, tvrdi Topić.

S druge strane, šef kluba odbornika PDP-a Dragan Milanović uvjerava da će zasijedanje nastaviti, ali još ne zna kada.

„Što se tiče usvajanja rebalansa, istina mi imamo od Ministarstva finansija preporuku da nije u redu to raditi u novoj godini. Opet, podsjećam ih, kao i javnost da je PDP tražio redovnu sjednicu 11. decembra prošle godine što su drugi odbijali. Što ukazuje da je većini bio cilj da dođemo u ovu situaciju, pa sad moramo tražiti rješenje za probleme koji su nastali kao posljedica odbijanja rebalansa. Vidite nema subvencija za prevoznike, vrtiće, a gdje je novac za javnu rasvjetu“, kaže Milanović.

Ističe da je usvajanje rebalansa gradskog budžeta za 2023. godinu u ovom trenutku najbolje rješenje problema, jer je, po njemu, nastala situacija da se spasi grad kako se može. Neprihvatljivim ocjenjuje potez Ljube Ninkovića da prekine vanrednu sjednicu i napusti skupštinsku salu.

„Ne može neko da prekine sjednicu jer mu se ne sviđa neka tačka za raspravu i glasanje. Cijenim da tih nekoliko ljudi koji su ostali da su prepoznali potrebu da riješe probleme grada, ali i da nije bilo osnova za prekid sjednice. Svakako, evidentno je da su odnosi u SNSD-u malo loši, ali to je njihova stvar. Tako da to ne bih komentarisao“, ističe Milanović.

Nerijetko i odbornik PDP-a Milko Grmuša ima drugačije izjave, pa drugačije i glasa u odnosu na stranku i samog gradonačelnika Banjaluke što Milanović, slično Topiću, smatra demokratijom, iako ističe i da svakako treba postojati dogovor i kolegijalnost ukoliko ste član stranke.

BL portal je pokušao da telefonom stupi u kontakt i sa gradonačenikom Draškom Stanivukovićem čije odsustvo je vidljivo u Banjaluci već četvri dan, ali je izostao njegov odgovor do zaključenja teksta.

Podsjetimo, vanredna sjednica Skupštine grada Banje Luke, na kojoj su odbornici trebali da raspravljaju o rebalansu budžeta za 2023. godinu, nije nastavljena u petak, 12. januara zbog nepostojanja kvoruma. U međuvremenu, predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković danas je danas Okružnom javnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Stanivukovića zbog sumnje da je nezakonito potrošio skoro 16 miliona KM budžetskih sredstava.

Željka Pavlović, BL portal