Borba sa ambrozijom: Uklonjena sa 77.000 metara kvadratnih u Banjaluci

Na području Banjaluke ambrozija je uklonjena sa 77.000 metara kvadratnih javnih površina, u okviru akcije uklanjanja ove korovske biljke koja je počela 15. jula i privodi se kraju, rečeno je Srni u gradskom Odjeljenju za komunalne poslove.

Iz ovog odjeljenja navode da je košenje obavljeno u svim banjalučkim naseljima gdje je registrovana ova alergena biljka, te da će po prijavama građana raditi do kraja septembra i ističu da ove aktivnosti daju konkretne rezultate, jer je prije nekoliko godina koncentracija polena ambrozije u vazduhu bila 1.000 zrna po metru kubnom, a sada je oko 400 zrna.

Iz resornog odjeljenja napominju da problem i dalje predstavljaju zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti za mjere suzbijanja, kao i poljoprivredne površine, te naglašavaju da još nije kasno da se i građani uključe u akciju i unište ambroziju na svojim parcelama.

“Ambroziju možemo suzbiti na različite načine – košenjem, hemijskim tretmanom, a najefikasnije je čupanjem biljke iz korijena”, napominju iz resornog odjeljenja.

Grad Banjaluka i ove godine na internet stranici grada redovno objavljuje rezultate dnevnog mjerenja količine polena u atmosferi, u saradnji sa Poljoprivednim institutom Republike Srpske.

Ostavite komentar: