Biraće se i najinspirativnija žena u nauci: Evo šta sve banjalučke dame očekuje u martu

20.02.2024. | 12:03

Naša želja je da Osmi mart u Banjaluci ne bude dan za poklanjanja cvijeća, već da to bude dan u kojem ćemo staviti naglasak na borbu protiv nasilja, zdravlje, snagu i inspiraciju svake žene, poručila je na konferenciji za novinare savjetnica gradonačelnika Banjaluke Milada Šukalo.

“Ove godine biramo najispirativniju ženu u nauci iz Banjaluke. Svi koji žele da se prijave na ovaj konkurs to će moći učiniti putem e- mail adrese Grada”, kaže Šukalo.

Ujedno najavljuje program povodom Dana žena, koji počinje šestog marta koncertom u dvorani Borik, što je poklon Grada.

“Ne smijemo zaboraviti i ono najvažnije, a to je zdravlje žena. Banjaluka je i prethodnih godina kroz razne kampanje pozivala dame na preventivne preglede, tako ćemo i ovaj put”, napominje Šukalo.

Gorica Ivić iz Fondacije Udružene žene, podsjeća na sve veći broj slučajeva nasilja u porodici, zbog čega će mart mjesec iskoristiti za borbi protiv nasilja i upoznavanje javnosti o tome šta je femicid.

“U svemu tome pomoći će nam i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Pored toga, moram napomenuti da Banjaluku očekuje i sajam osnaženih žena u Domu omladine, takođe u martu. Nadamo se da će dame pogledati ponudu poslova, kao i da će nam se odazvati što više poslodavaca”, ističe Ivićeva.

Iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Banjaluka, Danijela Kajkut najavljuje žensku trku, ali i druge aktivnosti tokom marta.

“Pripremili smo mnogo toga, a ovom prilikom želimo da se zahvalimo svima na podršci da to i realizujemo”, kratko poručuje Kajkut.

U znaku najave mjeseca snažnih žena u Gradskoj upravi Banjaluka javnosti se obratio i doktor Mladen Šukalo koji je ispred Doma zdravlja pozvao sve dame da iskoriste svoje pravo na preventivne preglede.

“Mart je i mjesec borbe protiv karcinoma, a, nažalost, statistika nije dobra. I ove godine ćemo posvetiti pažnju prije svega korisnicama Centra za socijalni rad i Sigurne kuće i obaviti besplatne preventivne preglede. Po prvi put realizujemo akciju “Za majku i kćerku” u kojoj ćemo pozvati dame da dođu na papa pregled, a djevojčice na HPV vakcinu”, naglašava doktor Šukalo, još jednom apelujući na sve dame da vode računa o svom zdravlju.

Željka Pavlović, BL portal