Biciklisti zaboravljeni na novom kružnom toku: Aktivisti nezadovoljni regulacionim planom u Dervišima

Članovi Centra za životnu sredinu uputili su dopis sa komentarima i primjedbama Gradskoj upravi jer smatraju da nije dobro definisan biciklistički saobraćaj na budućem kružnom toku kod “prijedorske petlje”.

Iz Grada su ranije najavili kako će na staroj gradiškoj cesti biti sagrađena tri kružna toka, između ostalog na raskrsnici u Dervišima prema prijedorskoj petlji.

Nedavno je na javnom uvidu bio i prikaz Nacrta Regulacionog plana za dio područja naselja Derviši i Novakovići – Vujinovići, a aktivisti su odmah reagovali prema nadležnim službama jer su uočili da postoje određene nejasnoće i nedovoljna objašnjenja u vezi definisanja biciklističkog saobraćaja iz smijera Zalužana ka Dervišima.

Budući da biciklistička infrastruktura od sjevernog dijela grada ka centru u oba smjera, počinje upravo u Ulici Branka Popovića, a uzevši u obzir i novoizgrađenu biciklističku infrastrukturu u jednom smjeru od Derviša ka Zalužanima napominju u Centru, ovaj potez predstavlja ključnu i jedinu biciklističku trasu koja spaja sjeverni dio grada i centar.

Centar za životnu sredinu uputio je danas dopis Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Banja Luka sa komentarima i…

Gepostet von Centar za životnu sredinu / Center for Environment am Freitag, 2. August 2019

Zato su Odjeljenju za prostorno uređenje i uputili primedbje kako nije definisano kretanje biciklista kroz kružnu raskrsnicu na staroj cesti, niti biciklistička infrastruktura u Ulici Put srpskih branilaca.

– Niti grafički, niti tekstualno nije objašnjeno. Ne vidi se uopšte nikakav prelaz, niti biciklistički, niti pješački. Na tom dijelu prestaje biciklistička trasa sever-jug, krećući se iz pravca centra ka Dervišima, zatim imamo samo trotoare s obje strane, pa onda nezavršeni dio novoizgrađene biciklističke staze koji završava u potoku, pa poslije mosta novoizgrađeni nastavak te iste staze, sa jedne strane. Dakle, postavlja se pitanje da li onda biciklisti u jednom smjeru na istom putu koriste kolovoz a u suprotnom smjeru tog puta stazu – naglašava Dragan Kabić iz Centra za životnu sredinu.

To ne bi ni bio problem, kaže, da nije najavljeno spajanje biciklističke infrastrukture do Zalužana.

– Valjda se spajanje odvija u oba smjera? Da li će onda jedan smjer imati biciklističke trake? Da li će ljudi koristiti stazu preusku i za jedan smjer u oba pravca? A valja napomenuti da je početak radova na biciklističkoj infrastrukturi krenuo upravo iz drugog smjera u Zalužanima, gdje su napravljeni prvi metri te nove staze- govori on.

Iz Gradske uprave međutim stižu ohrabrujući odgovori. U Odjeljenju za prostorno uređenje potvrdili su za EuroBlic da su dobili dopis aktivista, i da će nastojati da uvaže njihove primjedbe u vezi biciklističkog saobraćaja u Dervišima, problem je jedino, pojašnjavaju, što Grad ima malo svoje zemlje na ovoj lokaciji.

Vodićemo računa

Načelnik Odjelenja za saobraćaj Slaviša Sandić istakao je da se projekat kružne raskrsnice u Dervišima radi u skladu sa regulacionim planom.

– Ako bude bilo mogućnosti da se u okviru regulacionih linija predvide trake za bicikliste naravno da ćemo voditi računa o tome da imamo kontinuitet biciklističkih staza- poručio je on.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: