Biciklisti preplavili Banjaluku: Evropska sedmica mobilnosti i Dan bez automobila

Biciklijadom ulicama Banjaluke, ali i dodjelom vrijednih nagrada, obilježen je Dan bez automobila, koji ujedno predstavlja i krunu obilježavanja aktivnosti u sklopu Evropske sedmice mobilnosti.

Ovom događaju ponovo je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, te je nakon održane biciklijade učesnicima koji su imali najviše sreće u tomboli, uručio i vrijedne nagrade.

Iskoristio je priliku da zahvali svima što su iznova podržali ovaj događaj, te je poručio kako Grad posebnu pažnju usmjerava na alternativne vidove prevoza, kojima svi zajedno mijenjamo životne navike, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Želimo da pokažemo da na posao možemo da idemo biciklom, da biciklom možemo da obavljamo i mnoge druge aktivnosti. Nekada je automobil najsporija vrsta prevoza, iako nam se čini da sa automobilom najbrže možemo da stignemo do određenog odredišta”, rekao je Stanivuković.

Poručio je kako je završena studija javnog prevoza, koja je pokazala opravdanost, te da se radi dodatno na ispitivanjima kako bi Grad dobio nove biciklističke staze.

“Cilj nam je da Ulica Kralja Petra I Karađorđevića bude jednosmjerna ulica, te ćemo time dobiti dodatnih 10 kilometara biciklističkih staza. Pored toga, radimo i šetališta, a uvešćemo i električne trotinete koje će naši sugrađani, ali i turisti moći da iznajmljuju, poput bicikala”, rekao je on.

Dragan Kabić iz Centra za životu sredinu rekao je kako je ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti je „Bolja povezanost“, a ovogodišnjni moto poziva na akciju i to pod sloganom ,,Kombinuj i kreći se!“, te da su oni od samog početka uključeni u obilježavanje ovogg događaja.

“Ovo je 21. banjalučka biciklijada. Ovo je zapravo globalna kampanja koja traje već dugo. Mi iz Centra za životnu sredinu obilježavamo ovu manifestaciju od samog početka. Sve je krenulo od biciklijade, a nakon toga smo manifestaciju proširili na čitavu sedmicu, dakle, pored biciklijade, pripremamo zajedno još mnoštvo aktivnosti”, rekao je Kabić.

Nagrade za učesnike 21. banjalučke biciklijade obezbijedio je Info centar Evropske unije u BiH kao dugoročan projekat.

Povodom promocije urbane mobilnosti, biciklističkog saobraćaja i zdravog načina života u okviru Evropske sedmice mobilnosti, Grad Banja Luka je nagradio i pet zajednica etažnih vlasnika, nominovanih od strane naših sugrađana i poklonio im parking za bicikle.

Među učesnicima biciklijade danas je bio je i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johanes Satler.

Ostavite komentar: