“Besmrtni puk” u Banjaluci: Zvaničnici Srpske i ruski ambasador sa građanima u maršu do Trga palih boraca

Maršom “Besmrtnog puka” u Banjaluci je počelo obilježavanje 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

U maršu “Besmrtnog puka” od Trga Krajine do Trga palih boraca između ostalih, učestvuju i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom prisustvuje i delegacija Narodne skupštine, ministri u Vladi Srpske, potomci boraca Drugog svjetskog rata, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, SUBNOR-a, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kao i brojni građani Banjaluke.

Učesnici marša nose slike svojih predaka i zastave pod kojima je pobijeđen fašizam u Drugom svjetskom ratu.

Nakon marša, na Spomeniku žrtvama fašizma na Trgu palih boraca biće položeni vijenci, dok je u 11.30 časova planirano obraćanje zvaničnika i progodan program.

Marš “Besmrtnog puka”, povodom Dana pobjede na fašizmom, biće, osim Banjaluke, organizovan i u drugim gradovima Republike Srpske i Srbije.

Ova manifestacija prvi put je održana u Rusiji 2014. godine, radi očuvanja ličnog sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, a američke i britanske vlasti su ove godine zabranile njeno održavanje na svojoj teritoriji.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine, kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Ostavite komentar: