Banjaluka – Za podsticaje u poljoprivredi ove godine 1,7 miliona konvertibilnih maraka

Grad Banjaluka podržaće ove godine poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim područjima sa oko 1,7 miliona KM.

Tako je za podsticaje poljoprivrednicima planirano 900.000 KM, za subvencije za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta 200.000 i 628.500 KM za aktivnosti Razvojno-edukativnog centra „Manjača“.

Podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje i ove godine biće usmjereni za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije.

Za privođenje zemljišta kulturi, ovogodišnji program je koncipiran na drugačiji način u odnosu na one iz prethodnih godina, u smislu da su za kategorije korisnika koji mogu ostvariti pravo na dodjelu ovih sredstava utvrđeni procentualni iznosi od ukupnih sredstava predviđenih za ove namjene.

-Cilj je da se prioritetno podrže veća gazdinstva s cjelovitijim projektima koji će rezultirati značajnijim efektima – pojasnili su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, putem kojeg se i plasiraju podsticaji, te naveli da će za razliku od dosadašnje prakse da aplikanti dostavljaju projekte prije utvrđivanja faktičkog stanja, biti obavezni da dostave samo zahtjev za izradu projekta za predmetnu parcelu.

Ovaj program, koji će se naći pred odbornicima na zasjedanju 6. februara, sadrži još dvije bitne novine, kojima je definisano da je korisnik sredstava dužan da na predmetnoj parceli zadrži proizvodnju najmanje tri godine, kao i da nakon realizacije dostavi izvještaj o utrošku dodijeljenih sredstava s pripadajućom dokumentacijom.

Kako su kazali iz Centra, čije su primarne aktivnosti usmjerene ka razvoju ruralnog područja, sredstva za subvencije će biti dodijeljena putem javnih poziva, a u skladu s pravilnicima.

Novi vid podrške

U okviru podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede predviđena su i dva nova vida podrške za poljoprivredne proizvođače, i to premije za otkupljenu proizvodnju krastavaca i podsticaji kooperantima za proizvodnju kornišona, aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja.

Poziv za ove podsticaje je u toku, i zainteresovani poljoprivrednici sve informacije mogu dobiti u Centru za razvoj poljoprivrede i sela. Projekat finansira Međunarodni fond za ruralni razvoj, a realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

 

Ostavite komentar: