Banjaluka – U prošloj godini obavljeno 17.000 inspekcijskih kontrola, srušeno 27 nelegalno izgrađenih objekata

28.01.2019. | 12:19

Tokom 2018. godine inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove obavili su ukupno 17.164 kontrola, odnosno 1.300 više nego u 2017. godini.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, izdat je 691 prekršajni nalog na osnovu kojih su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 762.890 KM.

Najveći broj kontrola prošle godine – 3.578 obavila je urbanističko-građevinska inspekcija. Ova inspekcija je tokom prošle godine, između ostalog, uklonila 27 nelegalnih objekata.

Aktivnosti Tržišne inspekcije bile su usmjerene na sređivanje stanja na gradskoj i stočnoj pijaci.

Tokom prošlogodišnjih kontrola Inspekcije rada, najčešće nepravilnosti koje su utvrdili, odnosile su se na neprijavljene radnike i nevođenje zakonom propisanih evidencija.

Pored redovnih aktivnosti, predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove su u okviru sredstava hitnih intervencija angažovali izvođače za sanaciju više klizišta.

-Riječ je o manjim zahvatima kojima je bilo potrebno u što kraćem roku otkloniti uočene nedostatke, a za šta je ukupno utrošeno oko 50.000 KM. Tako su ti radovi izvedni na području mjesnih zajednica: Gornja Piskavica, Česma, Saračica, Obilićevo i Debeljaci – kazao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

Kada je riječ o provođenju mjera na sprečavanju i suzbijanja zaraznih bolesti u vezi za ispravnošću hrane, i nadzorom nad proizvodnjom i prometom životnih namirnica, tokom 2018. godine najveći broj kontrola, Inspekcija za hranu sprovela je u oblasti proizvodnje i prometa životnih namirnica.

Po zahtjevu stranaka, inspektori za hranu prisustvovali su uništenju 261.214 kilograma raznih namirnica sa isteklim rokom upotrebe, u ukupnoj vrijednosti od 582.577 KM.

Veliki broj kontrola prošle godine obavila je i Veterinarska inspekcija, u okviru kojih je naređena eutanazija i neškodljivo uništavanje 67 koza i šest pčelinjih društava.

U oblasti ekologije, nadležna inspekcija obavila je 796 nadzora koji su se uglavnom odnosili na izbor energenata za loženje u zimskim uslovima.

Poljoprivredna inspekcija je, između ostalog, stavila van prometa 3.200 kilograma mineralnog đubriva.

Težište rada vodnih inspektora odnosilo se na kontrole vodotokova prvog i drugog reda, propusta ispod željezničkih pruga, obaloutvrda Vrbasa i Vrbanje, te septičkih jama.

U protekloj godini, pojedine inspekcije su „osvježene“ mladim kadrom, što je, kako smatra Kecman – dovelo i do boljih rezultata rada.

-Osim kadrovske popunjenosti, u ovoj godini ćemo posebnu pažnju posvetiti i materijalnom poboljšanju uslova rada inspektora. U saradnji sa republičkom inspekcijom, idemo ka unapređenju i uvezivanju putem informatičkih tehnologija, tako da će u narednom periodu inspektori biti u mogućnosti izdavanja zapisnika na licu mjesta – zaključio je Kecman.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)