Banjaluka – U planu izgradnja groblja za kućne ljubimce

31.01.2019. | 11:19

Posljednje počivalište za kućne ljubimce moglo bi biti izgrađeno na prostoru grada za godinu ili dvije, ako grad prihvati plan “Gradskog groblja”, rekao je Željko Grbić, direktor “Gradskog groblja”.

“Imamo u planu da predočimo gradu izradnju groblja za kućne ljubimce. Već smo najavili sastanak kod gradonačelnika i smatramo da će nas podržati”, kazao je Grbić.

Vjeruje da će kroz godinu ili dvije i grad na Vrbasu imati groblje za kućne ljubimce.

“Treba da napravimo plan, prilagodimo ga našim zakonskim propisima, odredimo lokaciju i sprovedemo sve procedure”, rekao je Grbić.

Dodaje da u gradu sigurno postoji potreba za izgradnjom groblja za kućne ljubimce, jer su ljubimci sada mnogima kao članovi porodice.

“Svjedoci smo da sve veći broj građana ima kućne ljubimce, a ljudi se vežu za njih i imaju potrebu i pravo da ih propisno i dostojanstveno sahrane”, naveo je Grbić.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, kaže da će ako do toga dođe podržati ovu inicijativu.

“Dosad nismo o tome razgovarali s nadležnima u ‘Gradskom groblju’, ali je to tema o kojoj vrijedi porazgovarati. Ako preduslovi budu odgovarajući podržaćemo inicijativu”, kazao je Bilčar.

Dodaje da najprije treba procijeniti kolike su potrebe za takvim grobljem, zatim uraditi analize i vidjeti kakav će prijedlog za realizaciju iznijeti “Gradsko groblje”.

Dragomir Mijić, predsjednik Društva za zaštitu životinja “Noa”, kaže da je nedostatak groblja za kućne ljubimce stari problem, na koji ovo udruženje ukazuje posljednjih 15 godina.

“Mislim da ovaj problem nije stvar grada već da je kulturološka stvar naroda. U Parizu su prvo groblje za kućne ljubimce imali u 18. vijeku, a mi još pokušavamo naučiti ljude da ne pare svoje ljubimce ako će štenad baciti pored kontejnera”, rekao je Mijić.

Smatra da je zakopavanje tijela ljubimaca u dvorište, što nemali broj građana radi, morbidno jer pored njih svakodnevno moraju prolaziti i oni i drugi sugrađani.

“Građane uznemiri gubitak ljubimca, a sa druge strane nema rješenja”, kazao je Mijić.

U neformalnoj grupi građana “BL Pets” kažu da ova inicijativa nije ništa novo, ali da pitanja u vezi s ljubimcima nikada nisu visoko na listi prioriteta.

“Zasad se svaki vlasnik snalazi sam i na svoj način se oprašta od ljubimca kada ga izgubi. Naši ljubimci su dio porodice i proces opraštanja i tugovanja bi bio daleko dostojanstveniji kada bismo imali takvo mjesto za njihov vječni počinak”, kazali su u ovoj grupi.

Groblja za ljubimce postoje već u nekim gradovima u okruženju. Prvo ovakvo groblje u regionu izgrađeno je u Rijeci, a uskoro će biti i u Beogradu.

 

Izvor:(Nezavisne novine)