Banjaluka slavi rođendan

Banjaluka će nizom manifestacija obilježiti 22. april – Dan grada i 74 godine od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom, sutra su planirane brojne manifestacije, a na nekoliko lokacija biće položeni vijenci.

Obilježavanju Dana grada prisustvovaće delegacije iz 15 gradova iz okruženja i regiona, kao i delegacije iz Kotovska iz Rusije i Lavova iz Ukrajine, za koje će rukovodstvo grada upriličiti svečani prijem u 10 časova.

Saradnja sa gradovima, ovaj put sa Kumanovom biće dodatno ojačana sutrašnjim potpisivanjem sporazuma o bratimljenju dva grada. Sporazum će u Gradskoj upravi, u 11 časova, potpisati banjalučki i gradonačelnik tog makedonskog grada, Igor Radojičić i Maksim Dimitrievski.

Takođe u okviru saradnje među gradovima, gradonačelnici Banjaluke i Trebinja Igor Radojičić i Mirko Ćurić sutra, u 9 časova, otvoriće „Hercegovačku kuću“, prodajni objekat u kojem će se moći kupiti autohtoni hercegovački proizvodi. Ovaj objekat nalazi se u Ulici Braće Mažar i majke Marije br. 9.

Gradonačelnik Radojičić sutra će ugostiti i ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova, a u 14 časova u Banskom dvoru prisustvovaće otvaranju izložbe arhivskih dokumenata „Banja Luka centar Vrbaske banovine”.

Centralni događaj proslave 22.aprila – svečana akademija biće održana u 19 časova u Banskom dvoru, na kojoj će biti uručene aprilske nagrade. Ove godine, najveća gradska priznanja dobiće Abas Arslanagić i Kolja Mićević.

Satnica polaganja vijenaca povodom Dana grada:

  • 10.00 časova – Spomen kosturnica na Novom groblju;
  • 10.30 časova – Spomenik palim Krajišnicima (Banj brdo);
  • 11.00 časova – Spomenik borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na groblju Sveti Pantelija;
  • 12.00 časova – Povodom Dana grada, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić položiće vijence na Trgu palih boraca.

Sinoć je kao poklon za Dan grada, održan sjajan koncert Željka Samardžića na otvorenom, kojem su prisustvovali brojni sugrađani i gosti.

 

Ostavite komentar: