Banjaluka – Skup podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima u Crnoj Gori

BANJALUKA – Skup podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima u Crnoj Gori, a povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, počeo je u Banjaluci. Prema procjenama prisustvuje više od 1.000 ljudi.

Kako javlja novinar “Nezavisnih novina“, pod parolom “Ne damo svetinje”, skup se održava u Parku Mladen Stojanović, a organizator je Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Branko Ivanišević, iz Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka, rekao je da ovim okupljanjem daju podršku u odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori, te da će biti razmotrena mogućnost da se ovakvi skupovi organizuju i ubuduće, ako bude potrebe.

Glumac Goran Jokić rekao da je sporan član 62 gdje se govori o “vjerskim objektima koje koriste vjerske zajednice”.

“Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. Vjerski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. U pogledu postojanja dokaza o činjenicama iz st. 1 i 2 ovog člana primijeniće se dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku”, navodi se u članu 62.

“Želimo poslati simboličnu poruku našem narodu u Crnoj Gori da nisu sami i da ćemo biti uz njih, kao i da mi ovdje brinemo za njih i njihovu sudbinu”, poručio je ranije Siniša Simikić, jedan od organizatora.

On je naveo da je ova organizacija i prije mjesec dana, povodom usvajanja spornog zakona u Crnoj Gori, uputila pismo podrške kada je Studentski klub Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizovao protest ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu.

Boračka organizacija Republike Srpske je, uoči skupa, pozvala borce grada Banjaluka i okolnih opština da se u Banjaluci priključe ovom skupu.

U saopštenju se navodi da BORS daje punu podršku Studentskoj organizaciji Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci i pozdravlja njihovu inicijativu i organizaciju skupa podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori, kao izraz najdubljih patriotskih i nacionalnih osjećanja i brige za položaj sunarodnika u toj zemlji.

Crnogorska Skupština usvojila je 27. decembra Zakon o slobodi vjeroipovijesti koji za SPC u Crnoj Gori predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu, a odnosi se na više od 650 svetinja, uključujući manastir Ostrog.

 Ostavite komentar: