Banjaluka razmatra mogućnost izgradnje još jedne reonske kotlovnice: Gradsko grijanje žele proširiti na Lauš, Paprikovac, Petrićevac i Lazarevo

Nakon reonskih kotlovnica na Starčevici i Kočićevom vijencu koje dogrijavaju te dijelove Banjaluke, Grad razmatra mogućnost izgradnje još jednog takvog objekta na koji bi bili priključena naselja koja trenuno nisu korisnici gradskog grijanja i to Lauš, Paprikovac, Petrićevac i Lazarevo.

Presudnu riječ o reliziciji tog projekta trebala bi dati Studija opravdanosti toplifikacije ovih naselja koja bi trebala biti izrađena do kraja iduće godine.

Prema trenutno dostupnim informacijama kroz taj dokumenat će se razmatrati mogućnost gradnje nove reonske kotlovnice koja bi trebala imati minimalnu snage od 15 megavata.

U Gradskoj upravi su rekli da je cilj Studije da se utvrdi da li bi se uvođenjem gradskog grijanja u ove dijelove grada smanjilo zagađenje vazduha.

– Radi se o naseljima koja su veoma gusto naseljena sa velikim brojem kuća a izgrađeno je i dosta zgrada i svi oni imaju individualna ložišta. Kroz ovu Studiju želimo utvrditi da li bi priključenjem na gradsko grijanje, koje bi u principu bilo jedno ložište, smanjila emisija CO2 – objasnili su u Gradskoj upravi i dodali da je drugi cilj priključenje što više potrošača na sistem gradskog grijanja.

Kazali su da se o drugim detaljima može govoriti tek kada Studija bude gotova.

– Ukoliko se pokažu da su naše pretpostavke opravdane, odnosno da je opravdanja gradnja jednog takvog objekta, onda se može govoriti o daljim koracima odnosno realizaciji koja uključuje i traženje potrebnih sredstva – kazali su u Gradskoj upravi.
Napomenuli su da izrada ove Studije ide u korak sa jedim od ciljeva planiranim u dugoročnoj Strategiji razvoja grada a to je da Banjaluka bude “zeleni grad”.

Za izradu Studije iz gradske kase bi trebalo biti izdvojeno 70.000 KM od čega ove godine 50.000 KM a iduće 20.000 KM a partner grada u ovom poslu bi bilo preduzeće “Eko toplane”.

Kotlovnica u naselju Kočićev vijenac, snage šest megavata počela je sa radom u novembru 2014. godine. U decembru iste godine sa radom je počela i kotlovnica na Starčevici kapaciteta 10 megavata. Ukupna vrijednost ove dve investicije je devet miliona maraka.

Pohvale za “Eko toplanu” iz Londona

Izgradnja “Eko toplane” ocjenjena je u Londonu kao jedan od najboljih projekata, koje je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala u posljednje dvije godine, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Radojičić, koji je, zajedno sa čelnicima još 40-tak gradova učestvovao na EBRD-ovom skupu o “Zelenim gradovima”, upoznao je učesnike konferencije sa projektom promene enregenta i izgradnje ekološki prihvatljivijeg postrojenja za sistem daljinskog grijanja u Banjaluci.

– Tokom konferencije, upravo je taj projekat ocijenjen kao jedan od najboljih, pošto je obezbjedio finansijski održivu kompaniju, koja je omogućila stabilno grijanje i znatno je smanjeno aerozagađenje – prenio je Radojičić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: