Banjaluka – Uskoro konkurs za most u Docu

Grad Banjaluka se nalazi pred objavljivanjem dva međunarodna javna konkursa koji bi trebali da definišu izgled mosta u Docu te užeg gradskog jezgra a nagradni fond za najbolje ideje iznosi ukupno 84.000 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičič je najavio da će prvi biti objavljen konkurs za izbor idejnog riješenja za novi najveći gradski most koji treba da se gradi u Docu.

– Konkurs za most u Docu će biti objavljen 10.juli i biće otvoren do 30.septembra a nagrada za najbolje riješenje iznosi 40.000 KM. Nadamo se da ćemo imati dosta kreativnih ideja iz inostranstva za most koji treba da bude novi simbol grada. Radi se o najvećem gradskom mostu po razmjerama i nečemu što neće imati smo svoju funkcionalu vrijednost i povezivanje jednog dijela grad sa drugim već i estetsku zato smo se i odlučili na međunarodni javni poziv –precizirao je Radojičić.

Naveo je da će drugi međunarodni javni konkurs biti objavljen 17.jula i trajaće do 31.oktobra te da on treba da obezbijedi idejno riješenje za izgled centralne gradske zone koje obuhvata prostor od stare autobuske stanice preko Hrama Hrista Spasitelja pa do dijela koji obuhvata takozvanu “rupu”.

-To područije je podijeljeno u nekoliko zona i svaka ima svoje specifičnosti i traže se prijedlozi najboljih riješenja. Možemo samo pozvati sve kreativne autore da prouče kompletnu konkursnu dokumentaciju i da Gradu Banjaluci predlože najbolja riješenja. – kazao je Radojičić i dodao da je nagrada za najbolje riješenje na ovom konkursu iznosi 48.000 KM.

Most u Docu

Pejzažni arhitekt Ognjen Šukalo je rekao da je most na datoj lokaciji izuzetno zahtjevan .

-Okružen je istorijskim objektima s jedne strane koji trebaju zajedno sa tim mostom da budu dio jedne cjeline a sa druge strane tu su različite nivelacije obala. Sa jedne strane imamo blagu lijevu obalu i ušće Crkvene a sa druge strane strmu obalu Vrbasa što treba uzeti u obzir kod riješenja – kazao je Šukalo i dodao da konkurs sadrži tri elementa most, prostor ispod mosta i neposredno uz obalu i prostor Doca do samog Vrbas

Rekao je da je predviđeno da novi most ima četiri saobraćejne trake, zaštitnu traku, te biciklističke i pješačke staze.

-Konkursom je sugerisano mjesto za zadržavanje uzvodno ka tvrđavi Kastel kao mjesto na kojem se može uživati u pogledu – naveo je on.

Centar grada

Gradski arhitekta Ivan Rašković je rekao da je centralni dio podijeljen na pet ambijenta te da za svaki pojedinačno na konkursu treba predložiti riješenje.

-Prvi ambijent je prostor oko stare autobiske stanice i Vidovdanske ulice. To je zahtjevan prostor sa puno potencijala. Planom su tu predviđene centralne funkcije i graže za parkiranje kako bi širu gradsku zonu oslobodili parkiranja po ulicama- kazao je Rašković.
Drugi ambijent je prostor ispred muzeja savremene umjetnosti RS odnosno objekta preuzeća Elektrokrajine.

-Tu je planirana gradnja podzemne garaže sa ulazom i izlazom prema Vidovdanskoj ulici. Iznad treba osmisliti trg koji će uz zadržavanje postojećeg zelenila stvoriti uslove da se kulturni program muzeja prošire na otvoreni prostor. Osim toga u toj zoni treba odrediti i mjesto za jedno spomen obilježije –naveo je on.

Treći je prostor oko Hrama Hrista Spasitelja, zgrade Gradske uprave i Banskog dvora.

– On je potpuno detreminisan što se tiče građevina i parternog riješenja, završen je parkić i projekat se nastavlja popločavanjem u pravcu Narodnog pozorišta RS. Jedna dio ispred zgrade Gradske uprave je zadatak koji se treba riješiti konkursom- kazao je Rašković.

Ambijent broj četiri je park oko statue Bana Milosavljevića.

-Predviđeno je da se ona dislocira sa trenutne lokacije ali da joj se nađe odgovarjuće mjesto na prostoru koje je obuhvaćeno ovim konkursom- kazao je Rašković.

Amvbijent broj pet obuhvata prostor od hotela prema “rupi”.

-Uz ulice Bana dr Todora Lazarevića u Srpsku ulicu planirana su dva trakta objekata a u sredini slobodni prostor koji se treba definistati ovim javnim konkursom. I tu treba odrediti lokaciju za centralno spomen obilježije palim borcima –kazao je Rašković.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

Ostavite komentar: