Banjaluka prvi pametni grad u RS: Do kraja godine 10 ključnih inovacija

Banjaluka i cijela Republika Srpska treba da počne da koristi prednosti koje dolaze s pametnim gradovima i digitalnom transformacijom, a korak bliže tome Banjaluka će napraviti uz pomoć 10 “pametnih” rješenja, koja bi trebalo da budu primijenjena do kraja godine.

Uosnovi svih njih je tehnologija koja pomaže u izgradnju pravednijeg, pristupačnijeg grada, koji je i ugodniji za život, navode iz Inovacionog centra Banjaluka, koji je od samog početka aktivno uključen u digitalnu transformaciju grada.

– Ovih deset projekata proistekli su iz poziva za finansiranje projekata pod nazivom „Banja Luka Future City Innovation Challenge“, koji je raspisan ove godine i koji finansiraju zajedno Grad Banjaluka, UNDP i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Na poziv se prijavilo ukupno 58 projekata, a odabrano je ukupno deset njih koji su osvojili najviše bodova, te ostvarili uslove za finansiranje. Ukupna finansijska sredstva za deset projekata iznose 500.000 KM. Ovaj projekat ima za cilj i da podstakne saradnju među multisektorskim zainteresovanim stranama u gradu, radi zajedničkog dizajniranja planova i rješenja koja doprinose gradu budućnosti – kaže direktor ICBL Drago Gverić, dodajući da su u gradu još prije dvije godine pokrenute prve aktivnosti kako bi Banjaluka postala prvi „pametni“ grad u Srpskoj.

Zahvaljujući „Banja Luka Future City Innovation Challenge“ projektu, Banjaluka bi zapravo do kraja ove godine trebalo da dobije zvučni semafor za veću slobodu kretanja i sigurnost u saobraćaju, sistem za lakše otkrivanje opasnih uslova na putevima, pametni semafor za bolje upravljanje i nadzor saobraćaja, pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona, sistem za praćenje autobusa, pametno autobusko stajalište sa info turist displejem, GIS bazu podataka urbanih zelenih površina, pametni sistem javne rasvjete, sistem za pametno upravljanje otpadom, te informacioni sistem za promociju ruralnih lokalnih zajednica i aplikaciju za plasman njihovih proizvoda i usluga.

Sve ove projekte provešće renomirane kompanije, udruženja, fakulteti, agencije i institucije iz Banjaluke, piše SrpskaInfo.

– Kako bi se svi projekti predstavili široj javnosti, Inovacioni centar Banjaluka je zajedno sa UNDP-om organizovao događaj na tvrđavi Kastel, koji je uživo emitovan putem društvenih mreža, a kako bi svi zainteresovani građani mogli da saznaju koji će se to projekti realizovati i kako će oni da doprinesu poboljšanju određenih segmenata u gradu koji utiču na sve. Mi smo tu da pomognemo svim kompanijama čiji su projekti odobreni da se oni uspješno realizuju do kraja godine, te da građani Banjaluke zaista osjete koristi koje ovi projekti nose – kaže Gverić.

 

 

Ostavite komentar: