Banjaluka privlači sve veći broj posjetilaca

Banjaluka iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetilaca i polako, ali sigurno, postaje važno mjesto na turističkoj mapi Evrope.

Prema podacima gradske Turističke organizacije, prošle godine su ostvarena 132.283 noćenja, što je za 4.000 više u odnosu na 2017. godinu, kada je bilo 128.000 noćenja. U TOBL-u su kazali da se prošlogodišnja turistička sezona može ocijeniti kao uspješna.

– Činjenica je da grad iz godine u godinu ima sve bogatiju turističku ponudu. Od aprila do decembra prošle godine imali smo pregršt događaja koji su privlačili turiste iz regiona – rekla je portparolka TOBL-a Branka Branković.

Branka Branković

U okviru manifestacije “Proljeće u Banjaluci” kao najzanimljiviji i najposjećeniji pokazali su se “Ćevap fest”, “Festival kraft piva”, “Noć muzeja”, kao i “Banjalučki polumaraton”.

U TOBL-u su istakli da je pomama za slobodnim krevetima posebno bila izražena za vrijeme održavanja sada već nadaleko čuvenih festivala “Demofest” i “Freš vejv”.

– Ove dvije manifestacije isprofilisale su se kao veoma značajan segment turističke ponude koji privlači sve veći broj turista – kazala je Brankovićeva.

Dodala je da su se “Kozarski etno-festival” i “Ljeto na Vrbasu” izdvojili kao posebno značajne manifestacije koje su privukle oko 6.000 posjetilaca.

– Ove manifestacije su održane u našoj organizaciji, na šta smo posebno ponosni. Takođe, smatramo da ovakvi događaji zaslužuju još veću promociju – istakla je Brankovićeva.

Ona je rekla da je u septembru najznačajniji događaj bio “Dril end čil” festival penjanja, koji je privukao veliki broj ljubitelja adrenalinskih sportova i avanturista iz cijelog svijeta. Zimi je tu neizostavni “Zimzograd”, koji privlači domaće i strane posjetioce. Turistička ponuda grada na Vrbasu bogatija je i za 100 kilometara višenamjenske rekreativne staze, koja spaja pet opština. Staza sa početkom u Banjaluci, iz naselja Trapisti, prolazi kroz više dionica i završava u Tesliću. Namijenjena je za sve uzraste koji vole rekreaciju i pogodna je za planinarenje, brzo hodanje, šetnju, biciklizam, kampovanje i logorovanje.

Grad je svojim ljepotama očarao turiste iz BiH, regiona, ali i cijelog svijeta. Jedan od turista koji se često vraćaju u Banjaluku je i Nejtan Pecolo iz Sao Paula. On ne krije oduševljenje Vrbasom i banjalučkim ćevapima, a u grad je dolazio već pet puta.

– Ovdje se osjećam kao kod kuće, a najviše volim autentičnost. U Banjaluci sam upoznao mnogo prijatelja i radujem se svakom ponovnom dolasku – rekao je Pecolo.

Kanjon Tijesno
O ljepotama kanjona Tijesno pročulo se širom svijeta kada je “National Geographic” na svojoj zvaničnoj “Fejsbuk” stranici podijelio video-klip na kojem se vidi da nekoliko penjača učestvuje u “Duginom performansu” iznad ovog kanjona.

– Događaj se odvija tako što penjači i akrobate bez straha borave u šarenim ležaljkama iznad kanjona, koji je dubok 200 metara. Za samo 24 časa ovaj video pogledalo je skoro dva miliona ljudi – rekli su u gradskoj Turističkoj organizaciji.

 

Izvor:(Glas Srpske)

Ostavite komentar: