Banjaluka poželjna turistička destinacija: Oboreni rekordi u odnosu na cijelu prošlu godinu

05.12.2023. | 11:29

U Banjaluci je za deset mjeseci ove godine evidentirano 96.704 turističkih dolazaka ili 25,78 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rečeno je Srni u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka.

Prošle godine u istom periodu je zabilježeno 76.883 dolazaka, odnosno 147.174 noćenja ili 22,92 odsto više u odnosu na rekordnu 2022. godinu kad je ostvareno 119.730 noćenja.

Savjetnik za odnose sa javnošću banjalučke Turističke organizacije Branka Branković podsjetila je da je za cijelu proteklu godinu zabilježeno 94.842 dolaska i 146.189 noćenja.

Ona je istakla da podaci ukazuju da je grad na Vrbasu već oborio rekorde u odnosu na cijelu prošlu godinu.

“Od decembra se uvijek očekuje najviše. Gotovo da su svi smještajni kapaciteti rezervisani i ukazuju na 100 odsto popunjenosti tokom praznika”, rekla je Brankovićeva.

Ona je navela da je, prema informacijama koje Turistička organizacija dobija od vlasnika smještajnih kapaciteta, hotela, hostela i ostalih, težište na gostima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Danske i NJemačke.

Brankovićeva je dodala da su ovi podaci za Turističku organizaciju satisfakcija i vjetar u leđa da nastave još jače i bolje razvijati Banjaluku u turističkom smislu.

U ovoj organizaciji kažu da je u planu da naredne godine, s obzirom na sve veći broj turista koji posjećuju grad, rade na proširenju i unapređenju turističke ponude.

To znači da će se raditi na uređenju i promociji postojećih turističkih lokaliteta u gradu u urbanoj zoni, kao i na unapređenju prigradskih turističkih lokacija koje će upotpuniti dosadašnje turističke ture u gradu.

“Spajanjem urbanog sa avanturističkim i adrenalinskim turizmom, kao i posebnim pečatom na manifestacionom turizmu, Banjaluka će imati zavidnu turističku ponudu primamljivu svim uzrastima”, ističu u Turističkoj organizacija grada Banjaluka.