“Banjaluka postala grad sa najskupljim javnim prevozom u regionu”

Najskuplje karte u regionu i brojni nedostaci u gradskom prevozu su pokazali da je Banjaluci potreban potpuno novi ugovor sa prevoznicima, koji neće biti napravljen na štetu građana, kažu u Gradskom odboru SDS Banjaluka.

Praksa da se cijene gradskog prevoza u Banjaljuci mijenjaju samo kada gorivo poskupi mora biti prekinuta, poručuju iz banjalučkog SDS.

“Pošto dugogodišnji ugovor Grada sa prevoznicima ističe u ovoj godini, već sada je potrebno krenuti sa pripremom novog ugovora u kojem bi se uvažili interesi i mišljenja korisnika javnog prevoza, ispravile nepravilnosti i poboljšao kvalitet usluge”, navode iz GO SDS Banjaluka.

Ističu da se na prvom mjestu moraju osigurati pravni mehanizmi koje će garantovati poštovanje postojeće klauzule o promijeni cijena karata u slučaju oscilacija cijene energenata preko 15 odsto.

“Trenutno imamo situaciju da je gorivo pojeftinilo za preko 30 odsto, a da je cijena gradskog prevoza ostala iste”, podsjećaju u GO SDS Banjaluka.

Navode da je nakon niza poskupljenja, pravdanih rastom cijena goriva, Banjaluka postala grad sa najskupljim javnim prevozom u regionu.

“Građani Banjaluke i pored teške ekonomske situacije u kojoj su se našli zbog pandemije korone sada moraju plaćati karte koje su formirane kada je cijena litre goriva prelazila 2,20 KM”, navode u GO SDS Banjaluka.

Poručuju da bi se novim ugovorom, pored cijena, trebala definisati starost vozila, a broj polazaka prilagoditi potrebama korisnika javnog prevoza.

 

Izvor:(Mondo.ba)

 Ostavite komentar: