Banjaluka posjetiocima i ove godine nudi bogat turistički sadržaj

Domaći turizam, kojem zbog pandemije virusa korona prijeti kolaps, mogao bi oživjeti zahvaljujući vaučerima koje bi svi punoljetni građani u Republici Srpskoj koristili tokom ljetnog odmora na domaćim planinama, jezerima, u banjama i nacionalnim parkovima.

I Banjaluka će pokušati da izvuče maksimum iz ovogodišnje ljetne sezone, pozivom građanima da odmor provedu upravo u gradu na Vrbasu.

Iz Turističke organizacije Grada od ovogodišnje turističke sezone očekuju djelimičan oporovak turističke privrede kroz domaća i regionalna turistička kretanja, sa znatno manjim turističkim prometom u odnosu na prošlu godinu, oko 50%.

Banjaluka ima raznovrsne potencijale u gradskom, tranzitnom, izletničkom, banjskom, avanturističkom, manifestacionom, seoskom, zdravstvenom i kulturnom turizmu.

“Nadamo se da će mnogi građani Republike Srpske izbrati baš Banjaluku za svoje turističko odredište jer je Banjaluka već duži niz godina prva destinacija u RS sa najvećim brojem turističkih dolazaka, i destinacija sa najbogatijom turističkom ponudom. Turistički vaučeri će inicirati mnoga domaća turistička putovanja koja će bar djelimično nadomjestiti gubitke i smanjeni broj posjetilaca”, istakla je Irena Radojević, direktorica TOBL-a.

Irena Radojević, direktor Turističe organizacije Banjaluka / Foto: Milorad Divjak / BL Portal
Irena Radojević, direktor Turističe organizacije Banjaluka / Foto: Milorad Divjak / BL Portal

Prema njenim riječima, kada je u pitanju turistička ponuda Banjaluke akcenat se stavlja na avanturizam tj. aktivni odmor i manifestacije. A s obzirom na pandemiju, veliki broj manifestacija je otkazan tako da, aktivni odmor, izletnički i kulturni turizam mogu privremeno biti vodeći.

Banjaluka i ove godine svojim posjetiocima nudi bogat turistički sadržaj.

“Ljeto na Vrbasu će biti organizovano u smanjenom obimu, dok se pojedini veliki događaju najavljuju u julu i avgustu kao što su: Run&More Weekend, Fresh Wave Festival, Moto Fest, Banja Luka Fest, Ćevap fest. Sredinom juna će biti organizovano zvanično otvaranje nove banjalučke destinacije Turističko-rekreativnog centra Manjača”, kazala je Irena Radojević, i dodala da su tu i ostale ponude kulturnih institucija i centara, izletišta, aktivnosti.

Ona smatra da je u narednom periodu potrebno unaprijediti lokacije i razviti ponude u ruralnom dijelu Banjaluke, kao što su plato Manjače, Ljubačke doline, Krupa na Vrbasu, srednjovjekovna utvrđenja.

“Neophodno je raditi na online promciji i povratku naše destinacije na turističko tržište i stimulaciji građana da odmore provode na teritoriji Grada. Veoma je važna i pristupačnost, a posebno oživljavanje avio linija sa Banjalučkog aerodroma”, naglašava direktorica TOBL-a Irena Radojević.

U turističkim agencijama koje smo kontaktirali slažu se da je korona virus u velikoj mjeri uticao na domaći turizam, ali su optimistični. Situacija se smiruje, građani su zainteresovani kako za inostrana putovanja tako i za odmor na domaćim destinacijama.

„Već imamo dosta rezervacija za okruženje, Hrvatsku i Crnu Goru. Uskoro se otvara i Turska“, kazali su iz turističke agencije „Unis Tours“, i dodali da se veliki broj građana počeo javljati i za turističke vaučere.

„Najveća zainteresovanost vlada za Trebinje. Uglavnom je to zbog blizine mora, ali i zbog samog Trebinja i okoline. Takođe tu je NP Sutjeska, Jahorina, Banja Vrućica“, istakli su iz ove agencije.

Iz turističke agencije „KonTiki Travel“ kažu da kada su u pitanju inostrana putovanja najveće interesovanje tradicionalno vlada za Tursku. Nakon nje tu je i Grčka.

„Upita za turističke vaučere za domaće destinacije ima, iako kod nas ljudi nemaju naviku provoditi ljetne odmore na domaćim destinacijama. Vidjećemo hoće li se ove turističke sezone to promijeniti“, kazali su iz KonTiki-ja.

Uslovi i način korištenja turističkih vaučera u Republici Srpskoj

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske dodjelom turističkih vaučera za odmor na domaćim destinacijama podstiče razvoj turizma.

Vrijednost turističkog vaučera iznosi 100KM i moći će se iskoristiti jednom toku 2020. godine za plaćanje usluge smještaja (noćenje sa doručkom), bez obzira na vrijednost izvršene usluge smještaja.

Vaučer se može iskoristiti za plaćanje:

  • Noćenje sa doručkom u jednoj smještajnoj jedinici u minimalnom trajanju od tri noćenja zaredom, u korist jednog vaučera,
  • Noćenje sa doručkom u minimalnom trajanju od četiri noćenja zaredom u korist dva korisnika vaučera i
  • Noćenje sa doručkom u minimalnom trajanju od četiri noćenja zaredom u više ugostiteljskih objekata za smještaj, u korist dva korisnika vaučera, ukoliko se turistički aranžman realizuje posredstvom turističke agencije.

Korisnik vaučera je svaki punoljetni građanin Republike Srpske bez obzira na visinu ličnih primanja, koji ispunjava uslove iz uredbe za dodjelu vaučera. Vaučer može koristiti samo lice na čije ime vaučer glasi.

Uredbom je propisano da Ministarstvo trgovine i turizma raspisuje javni poziv za ugostitelje i turističke agencije da uzmu učešće u šemi dodjele vaučera, kao i da vodi evidenciju subjekata koji su ispunili formalne i materijalne uslove.

Pravo učešća na javnom pozivu ima:

  • Ugostitelj koji je uredno izmirio poreske obaveze i ima najmanje četiri zaposlena radnika,
  • Turistička agencija nosilac Licence Ministarstva koja je uredno izmirila poreske obaveze.

Pored uobičajenih podataka, uz prijavu za vaučer biće potrebno dostaviti potvrdu o rezervaciji smještaja i kopiju lične karte ili pasoša podnosioca prijave.

 

Izvor.(Banjaluka.net)

 

 

Ostavite komentar: