“Banjaluka – pametni grad”: Detekcija opasnih uslova uskoro na saobraćajnicama

Jedan od projekata koji bi, u sklopu programa “Banjaluka – pametni grad”, trebalo da bude realizovan na području grada do kraja godine jeste i “Detekcija opasnih uslova na saobraćajnicama”.

“Projektom treba da se doprinese razvoju novih sistema za bolji uvid u kvalitet održavanja saobraćajnica te da se kroz bolje upravljanje i nadzor u realnom vremenu smanji broj saobraćajnih nezgoda i ozljeda uzrokovanih snijegom i ledom”, kazali su za “Nezavisne” u CIDEA.

Prema njihovim riječima, ova metoda podrazumijeva otkrivanje različitih površinskih stanja na osnovu mjerenja nekoliko komponenti.

“Ovim projektom se daje mogućnost za reagovanje u realnom vremenu i sprečavanje nezgoda i štete”, naveli su u CIDEA.

Iz kompanije “Telegroup” su kazali da će njihov ITS sistem preko senzora koji prikupljaju podatke s ključnih saobraćajnica u gradu moći da detektuje snijeg i led na kolovozu i trotoarima u najranijoj fazi i automatski će alarmirati komunalne ekipe za održavanje puteva.

“U realnom vremenu se može dobiti informacija o potencijalnim opasnostima te blagovremeno reagovati i smanjiti rizik po bezbjednost i zdravlje učesnika u saobraćaju, pri tome svodeći na minimum lažno alarmiranje nadležnih službi”, naveli su iz “Telegroupa”.

Dodali su da su ključne tačke projekta mjerenje i obrada podataka prikupljenih od senzora leda i snijega raspoređenih na više lokacija same pilot zone u kojoj će se projekat implementirati.

“Prikupljeni podaci će dalje obrađivati informacije o temperaturi vazduha, temperaturi ceste i kolnika, pritisku vazduha, vlažnosti vazduha i prisutnosti vode na površinama ceste i kolnika. Osnovni cilj je da ovaj sistem spriječi mnoge saobraćajne nesreće uzrokovane ledom i snijegom na cesti, obezbijedi mnogo efikasniji protok saobraćaja i omogući bolju iskorištenost resursa putnih službi kao što su potrošnja soli, gorivo za potrošnju mašina za održavanje i drugo”, pojasnili su iz ove kompanije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.000 KM, a finansiran je od strane UNDP BiH, grada Banjaluka i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

“Projekat će biti implementiran na pilot području Lazarevo 1 i Lazarevo 2. On će uticati na sve građane koji prolaze tim područjem vozilima, javnim prevozom i uz povezane trotoare pješačenjem. Ove ceste su među najfrekventnijim, tako da će obuhvatiti sve stanovnike naselja koje se pilotira, ali i građana uopšte. Potrebno je naglasiti da, u tehničkom smislu, ne postoji prepreka da se sistem proširi u ostalim gradskim zonama”, zaključili su iz “Telegroupa”, pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: