Banjaluka – Odvoz smeća skuplji za dva feninga po metru kvadratnom stambenog prostora

Skupština grada Banjaluka najvjerovatnije će prihvatiti zahtjev „Čistoće“ za poskupljenjem odvoza smeća iz domaćinstava, ali ne 29 odsto, koliko je traženo, nego za oko 19 odsto.

Po ovom, odvoz smeća bi poskupio za dva feninga po metru kvadratnom stambenog prostora, odnosno 1,4 KM za prosječan stan od 60 kvadratnih metara.

Zauzvrat, „Čistoća“ će biti obavezana na češći odvoz smeća i povećanje broja ljudstva koji radi na održavanju gradske higijene.

Ovo je saopšteno poslije današnje sjednice Kolegijuma Skupštine grada, na kojoj je razmatran dnevni red za predstojeću sjednicu gradskog parlamenta, koja je zakazana za 12. juni.

„Čistoća“ je ranije podnijela zahtjev za poskupljenjem usluga odvoza smeća, argumentujući taj zahtjev poskupljenjem energenata, ali i povećanjem plata radnicima i povećanoj količni otpada.

– Ove godine su opet tražili da se cijena poveća za 29 odsto. Naše kalkulacije su, međutim, pokazale da ima argumenata za poskupljenje od 19 odsto. Radi se o promjeni i porastu ulaznih parametara koji dovode do kalkulisanja cijene čistoće – kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je precizirao da se radi o promjeni cijena energenata u odnosu na prošli period kada je povećana, i naročito povećanje cijene radne snage i potrebi angažovanja dodatnog ljudstva i stalno povećanje količine otpada koja se odvozi.

U pripremi sjednice, saopšteno je i da je Banjaluka trenutno najmanje zadužena u poslednjih 10 godina. Po posljednjim podacima, ukupan dug je sa 118 miliona KM u posljesdnjih nekoliko mjeseci smanjen je na 115 miliona KM.

– I po zakonskim parametrima i po stvarnom stepenu opterećenja, Banjaluka ne predstavlja visoko zaduženu lokalnu zajednicu – pojasnio je Radojičić.

Jedna od značajnih tačka dnevnog reda naredne sjednice jeste rješavanje imovinskih odnosa na jednoj kući koja ometa proširenje saobraćajnice u Obilićevu, odnosno na ukrštanju ulica Braće Jugovića i Pionirske.

– Rješavanjem imovinskih odnosa i uklanjanjem ovog objekta, otvoriće se sasvim drugi režim saobraćaja u Obilićevu. Do sada nije mogao da se presmjeri ni autobuski ni da se rastereti uopšte saobraćaj u ovom naselju – istakao je gradonačelnik.

Predsjednik Skupštine:Odbornici obaviješteni o ispravnosti vode za piće

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, istakao je da je ranije zatražio od Vodovoda Banja Luka informaciju o ispravnost vode za piće zbog „mrlje“ koja se pojavila u Vrbasu, te da je isti dan dostavljen odgovor Vodovoda svim odbornicima da je voda ispravna za piće kako bi se otklonile sve špekulacije. Takođe, napomenuo je da je od odjeljenja za inspekcijske poslove zatražio i informaciju o stanju u Incelu, odnosno, koje su to aktivnosti poduzete i koji su dalji koraci kada je u pitanju zagađenje zemljišta.

– Ono što je bitno jeste da smo se dogovorili da gradonačelnik zajedno sa timom koji provodi određene aktivnosti na terenu kada je u pitanju taj lokalitet, da se do početka 33. sjednice Skupštine grada dostavi informacija šta se sad radi u Incelu, kakve su aktivnosti preduzete i koliki je stepen zagađenja, kako bi informisali naše odbornike i sugrađane. Takođe predložio sam i da se blagovremeno obavještavaju građani o svim aktivnostima a treće je naravno da se uključe i republičke vlasti još više pogotovo u ovome dijelu koji se odnosi na zbrinjavanje tog zemljišta kada se utvrdi koji je to stepen zagađenja. Sigurno je da će se morati rješavati finansijski jer će iziskivati određena finansijska sredstva i mislim da na taj način pokazujemo da smo zainteresovani da se taj problem što prije riješi u Banjaluci – rekao je Talić.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)Ostavite komentar: