Banjaluka – Od 1. jula novi poziv za stipendiranje sportista

Grad Banjaluka nastavlja sa programom stipendiranja sportista koji to zaslužuju na osnovu postignutih rezultata, a poziv za prijave biće otvoren 1. jula.

Iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport potvrdili su da će prijave za kategorizaciju sportista trajati od 1. do 15. jula, kako bi Grad Banjaluka, u skladu sa važećim propisima, obezbjedio sredstva u budžetu za 2020. godinu za njihovo stipendiranje.

Stipendije će biti dodjeljivane na osnovu Pravilnika o kategorizaciji sportista grada, a sve u namjeri da se kroz sistemska rješenja pruži puna podrška sportistima i njihovom daljem usavršavanju.

-Donošenjem Programa razvoja sporta Grada Banjaluka za period 2018-2022. godine, opredjelili smo se za tri strateška pravca razvoja sporta. To su ulaganje u razvoj mladih sportista radi stvaranja velike osnovne baze za dalji razvoj i unapređenje vrhunskog sporta, odnosno ostvarivanje kvalitetnih sportskih rezultata, zatim podrška uključivanju u sport i njegova dostupnost što većem broju djece i omladine i stvaranje jednakih mogućnosti za sve sportske organizacije za ostvarivanje vrhunskih rezultata koji podstiču razvoj sporta i doprinose ugledu našeg grada – naveli su iz ovog odjeljenja.

Da bi se strateški prvaci i ostvarili – Banjaluka, kao jedina lokalna zajednica, provodi drugu godinu ovaj program kategorizacije sportista na osnovu kojeg dodjeljuje stipendije.

Iz resornog odjeljenja su napomenuli da se kategorizacija sportista vrši na osnovu postignutih rezultata u periodu od 1. jula protekle godine do 1. jula tekuće godine za narednu budžetsku godinu.

Sportisti se na osnovu ostvarenih rezultata razvrstavaju u četiri kategorije, i to: zaslužni sportista, sportista internacionalnog razreda, sportista prvog razreda i sportista drugog razreda.

Prema pravilniku, zaslužnim sportistima se dodjeljuje stipendija u vidu jednokratne novčane naknade, sportistima internacionalnog razreda u vidu mjesečne naknade u trajanju od dvije godine i sportistima prvog razreda u vidu mjesečne naknade u trajanju od jedne godine.

Ukupan iznos sredstava, kao i mjesečni pojedinačni iznosi stipendija za sportsite biće utvrđeni budžetom za narednu godinu, odnosno, Programom razvoja sporta sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2020. godinu.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)Ostavite komentar: