Banjaluka obilježava Svjetski dan muzike: Koncerti po cijelom gradu

U okviru obilježavanja Svjetskog dana muzike, sutra, 21. juna, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci planira brojne aktivnosti na više lokacija u gradu, među kojima, i koncert u atrijumu Gradske uprave.

Ujedno, ovim koncertom u atrijumu, koji počinje u 11 časova, biće ozvaničen početak ovogodišnjeg kulturno-umjetničkog projekta Gradske uprave pod nazivom „Kultura u prolazu“.

Kako su naveli iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku – namjera im je da u okviru ovog projekta svakog drugog četvrtka u mjesecu, od 11 časova, realizuju određene kulturne sadržaje sa različitim izvođačima u trajanju od jednog časa.

-Takođe, u istom prostoru mijenjaće se različite izložbe studenata akademije, slikarske, foto izložbe uz mogućnost učešća književnika i glumaca. Na taj način kulturu činimo dostupnom građanima – zaključili su iz resornog odjeljenja.

Kada je riječ o obilježavanju Svjetskog dana muzike, osim Akademije umjetnosti, u sutrašnjem programu će učestvovati i Policijski orkestar MUP-a RS, učenici muzičke škole „Vlado Milošević“, predstavnici Konfucijevog instituta, ANIP „Veselin Masleša“, mješoviti hor „Kastratonika“, Gradski tamburaški orkestar i plesni studio „Point“.

Svi muzički programi su besplatni.

Inače, Svjetski dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu francuskog ministarstva kulture i već punih 37 godina proslavlja se u više od 100 zemalja svijeta. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 2010. godine zvanično je „upisala“ Banjaluku u jedan od 400 gradova u svijetu koji obilježavaju ovaj dan.

Ovogodišnji program su planirali na više lokacija u gradu, i to: u ul. Veselina Masleše (Gospodskoj ulici), atrijumu zgrade Gradske uprave, Akademiji nauka i umjetnosti RS, zgradi Vlade RS, prostorijama humanitarnog udruženja ,,Duga“, vrtićima „Nataša“ i ,,Kockica“, aleji u Kampusu Univerziteta u Banjaluci i prostorijama Akademije umjetnosti, a satnice koncerata pogledajte u nastavku…

Program manifestacije:

  • 10.00- vrtić „Nataša“
  • 10.00- vrtić „Kockica“
  • 10.00– prostorije Humanitarnog udruženja žena „Duga”
  • 10.30– svečano otvaranje Svjetskog dana muzike 2019.godine, kamerna sala Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci
  • 11.00– atrijum u zgradi Gradske uprave Grada Banja Luka
  • 12.00– zgrada Vlade Republike Srpske
  • 12.00– Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
  • 19.00-ulica Veselina Masleše (Gospodska ulica) ispred zgrade Gradske uprave u parku kod spomenika banu Milosavljeviću.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)Ostavite komentar: