Banjaluka obilježava Spasovdan: Liturgija i svečana litija u centru grada FOTO

Obilježavanje krsne slave grada Banjaluka, započelo je služenjem Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja.

Spasovdan je ujedno i krsna slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, te ga zajedno obilježavaju grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

Svetu arhijerejsku liturgiju služe njihova preosveštenstva Jefrem, episkop banjalučki i Siluan, episkop australijsko-novozelandski.

Nakon liturgije prelomljeni su slavski kolač i osveštano žito, te je uslijedila svečana litija. U centru grada okupilo se mnogo građana.

Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Cvijanovićeva je istakla da je važno da Banjaluka nastavi putem razvoja.

“Godinama smo predano radili da od Banjaluke napravimo moderan evropski grad. Uspjeli smo na tom putu tako da bi bila šteta da se to zaustavi”, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, za neke intervencije i projekte u Banjaluci potrebna je dobra saradnja gradskih i republičkih institucija.

“Najvažnije je da Banjaluka može da odgovori potrebama svojih građana, ali i da bude ogledalo Republike Srpske za sve one koji je posjete”, kazala je Cvijanovićeva.

Čestitke Dodika i Viškovića

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je slavu grada Banjaluka – Spasovdan, sa željom da ovaj grad nastavi da se razvija na dobrobit svih njenih građana.

Dodik je izrazio uvjerenje da će gradska vlast biti posvećena izgradnji i razvoju Banjaluke kao savremenog evropskog grada u kojem je zadovoljstvo živjeti i raditi.

On je istakao da svaka lokalna zajednica, pa tako i Banjaluka zahtijeva dobru saradnju lokalne uprave i republičkih institucija što omogućava dalji napredak grada i realizaciju značajnih projekata s ciljem stvaranja još boljih uslova za život svih stanovnika i njihov ostanak u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva.

“Povodom krsne slave grada Banjaluka Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana, gradskoj vlasti, sveštenstvu banjalučke parohije i svim građanima Banjaluke, upućujem najsrdačnije čestitke sa željom da ovaj praznik bude proslavljen u duhu naše tradicije i običaja”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će Vlada Srpske kao i do sada ostati predana razvoju Banjaluke, sa željom da najveći grad bude ugodno, prosperitetno i poželjno mjesto za život.

“Uvjeren sam da će, u vremenu koje dolazi, Banjaluka nastaviti da se intenzivno razvija, kao savremen i moderan evropski grad, na zadovoljstvo svih njenih stanovnika i cijele Republike Srpske”, naveo je Višković.

On je u svoje i u ime Vlade Republike Srpske građanima Banjaluke, gradonačelniku, predsjedniku Skupštine grada i odbornicima uputio najiskrenije čestitke povodom velikog hrišćanskog praznika i slave grada – Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Ostavite komentar: