Banjaluka napokon dobila dajak pristanište: Gradonačelnik najavio i dajak po imenu “Baba Ruža”

18.06.2022. | 13:06

Na radost svih Banjalučana, ljubitelja dajaka i dajakaša ovogodišnja sezona vožnje dajak čamcem započela je na prvom dajak pristaništu, koje je od danas u zvaničnoj upotrebi, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vođena idejom da je dajak čamac jedan od simbola Banjaluke, gradska administracija izdvojila je oko 230.000 KM za izgradnju pristaništa koje će stvoriti bolje uslove za sportske i rekreativne sadržaje na Vrbasu, a ujedno i obogatiti turističku ponudu grada.

Današnjem otvaranju pristaništa i početku sezone prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima, koji je kazao da je ovo prvo dajak pristanište dragocjeno Banjaluci.

“Dajak je jedinistven u svijetu i takav čamac sa svim svojim specifičnostima ima samo Banja Luka. Zato mi nije jasno kako neko ranije za ovo nije ima sluha. I sadašnja Skupština nam je za ovaj projekat od planiranih 300.000 KM ostavila svega 50.000 KM. Ipak smo iznašli sredstva, završili dajak pristanište, ali da se pitalo Skupštine ovo ne bi ni bilo danas”, rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik, koji je lično dao svoj doprinos razvoju ovog sporta ranijom donacijom dva dajak čamca i savladavanjem vještina voženja dajaka – ovaj put najavio je i da će Grad uskoro naručiti nekoliko dajak čamaca, koji će nositi nazive po specifičnostima vezanim za grad.

“Jedan od njih će da nosi ime ‘Baba Ruža’ po nedavno preminuloj Banjalučanki, vlasnici legendarne kafane ‘Krajišnik’”, naveo je on.

Najavio je i da će naredne sedmice početi radovi na novoj plaži u Srpskim Toplicama, vrijedni pola miliona KM.

 

“U tom projektu učestvovaće kompanija m:tel, koja će obezbijediti polovinu sredstava, a ostatak Grad. Na toj novoj plaži, radićemo i novo dajak pristanište i to je ono što potpuno mijenja ambijent kada pričamo o ovom simbolu grada”, kazao je Stanivuković i dodao da će Grad obezbijediti i sredstava za gradnju prve dajak radionice kako bi se sačuvala ova radinost.

Iz Dajak kluba Banja Luka su poručili da su nakon 12 godina rada i postojanja danas dočekali da Banja Luka dobije dajak pristanište.

“adovoljni smo pristaništem, izgrađeno je po projektu koji je Gradu donirao Dajak klub Banja Luka prije pet do šest godina. Moći ćemo jednostavnije organizovati trke dajak čamaca, koje se inače održavaju na ovoj lokaciji, ali i za prevoz turista, koji sada imaju bezbjedniji način za ulaz i izlaz iz čamca bez obzira na vodostaj”, kazao je Dragan Babić iz Dajak kluba Banja Luka.

Za ovu sezone najavio je brojne aktivnosti, poput škole dajakaštva, ekološke akcije, trke dajaka, ultramaraton, ali i promotivne vožnje za kraj sezone.

On je danas u ime Dajak kluba u znak zahvalnosti uručio gradonačelniku maketu dajak čamca kao simbol prvog dajak pristaništa.

Gradonačelnik je sa dajakašima i svim pristunim sugrađanima učestvovao u promotivnoj vožnji dajak čamcima.