“Banjaluka nakon 15 dana izašla iz blokade”: Stanivuković poručio da amandmani krše zakon

Danas je lijep dan, dan kada je Banjaluka nakon 15 dana izašla iz blokade, rekao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković na konferenciji za medije održanoj povodom usvajanja budžeta Grada.

On je kazao da je specifično za ovaj budžet to što je usvojen jednoglasno, što ranije nije bio slučaj.

“S ponosom mogu da kažem da je počelo uređenje grada, pripreme za Dan grada. Takođe, iduće sedmice planiramo asfaltiranje ulica, nastavak izgradnje dvorane na Laušu, most u Toplicama za koji ćemo obezbijediti i dodatnih 330.000 i mnogo toga”, kazao je Stanivuković. Dodao je da će, uprkos svim izazovima, krenuti ka razvoju grada, te da je potrebno u budućnosti donijeti niz odluka, kako bi se sve moglo realizovati.

Osvrnuo se na amandmane, rekavši da je tu riječ o “nečuvenim amandmanima, koje svijet možda nije zabilježio”. Kako je naglasio, doneseno je nekoliko odluka koje su izazovne za Banjaluku, poput one o stopi poreza na nepokretnosti koja će, kako je kazao – uzeti četiri miliona KM iz budžeta.

“Amandmani predviđaju za javno funkcionisanje Grada za sedam puta manje sredstva nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Njihovi amandmani krše zakon, te smo prinuđeni da tražimo zakonitost svih predloženih amandmana”, kazao je Stanivuković, te dodao da je sramota da odbornici, koji bi trebali biti simbol poštovanja zakona, isti krše.

Stanivuković je najavio realizaciju preko 30 projekata, o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena.

“U planu je izgradnja preko 30 pametnih autobuskih stajališta, dječijih igrališta takođe, ali to npr. nije vidljivo u budžetu, nego radimo u dogovoru sa kompanijama. Imamo mnoge projekte u planu, a koji nisu vidljivi u budžetu”, kazao je Stanivuković. Istakao je da je činjenica da Grad sa sedam puta manje sredstava ne može funkcionisati.

“Za javnu rasvjetu imamo 10 puta manje sredstava u odnosu na prethodne godine, a isti slučaj je i sa komunalnom opremom, gdje imamo minimalna sredstva. Ovi amandmani nisu održivi, u ovoj varijanti ćemo potrošiti onoliko koliko je dovoljno za funkcionisanje Grada”, kazao je on, te dodao da amadmani koji usporavaju i onemogućavaju razvoj Grada ne mogu biti zakoniti.

Ističe da je dobro da postoje druge instance vlasti, te će krenuti ka pravdi, jer neće dozvoliti da Grad ne funkcioniše, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: