Banjaluka na korak do novog urbanističkog plana

Poslije više od četiri decenije Banjaluka bi iduće godine trebala dobiti novi urbanistički plan koji će definisati budući razvoj grada, ukoliko ne bude žalbi na izbor projektanta kojeg Grad izabere za taj posao.

Međunarodni tender za izbor firme ili grupe ponuđača koji bi se posvetili izradi tog dokumenta zatvoren je u junu prošle godine i od tada traje ocjenjivanje pristiglih ponuda.

Kako SrpskaInfo nezvanično saznaje, taj posao bi uskoro mogao biti gotov, a u zadnji krug su ušle tri grupe ponuđača koje predvode domaće projektantske kuće, i to „Routing“, „Urbis“ i „Institut za građevinarstvo“ IG.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je rekao da je pri kraju vrednovanje ponuda.

Slobodan Stanarević

– Mislim da će u toku ove sedmice komisija donijeti odluku o izboru ponuđača. Ako ne bude žalbi na tu odluku, moći će se veoma brzo početi s radom. Radi se o kompleksnom poslu sa velikim obuhvatom terena koji mora biti uključen u taj prostorno-planski dokumenat, ali realan i optimalan rok za okončanje tog posla je jedna godina. Mi ćemo insistirati da taj posao bude gotov u tom vremenu – rekao je Stanarević.

Stari urbanistički plan izrađen je još davne 1975. godine i do sada je bio osnova za donošenje regulacionih planova iako je njegov rok istekao 90-ih godina prošlog vijeka.

Mimo ovog tendera, koji je u toku, Grad ima iza sebe jedan neuspjeli pokušaj da izabere firmu koja bi bila zadužena za njegovu izradu. Naime, prethodna gradska administracija je provela tender za izbor projektanta za izradu Urbanističkog plana Banjaluke, ali se sve na tome završilo.

Zbog žalbi jednog od ponuđača cijeli projekat je bio uvučen u višegodišnji sudski spor koji je doveo do toga da se tender poništi 2017. Tada je najavljeno da će se ići u novi, ali međunarodni tender za izradu Urbanističkog plana, koji je objavljen tek u maju prošle godine.

Ukupna vrijednost raspisanog tendera je 500.000 KM, a svoje ponude zainteresovani ponuđači mogli su dostaviti do 19. juna 2018.

Prije objavljivanja tendera osnovan je i Savjet za izradu urbanističkog plana, u čijem radu učestvuju brojni stručnjaci iz zemlje i regiona. Oni su utvrdili opšte i posebne smjernice kojim će se izabrani ponuđač morati rukovoditi prilikom izrade ovog strateškog dokumenta.

Smjernice koje su postavljene vode u pravcu da budući urbanistički plan prepozna Banjaluku kao regionalni centar i grad budućnosti, odnosno „smart city“ i „green city“. Takođe, insistirali su da se očuva kulturni identitet grada i planiraju nove funkcije i sadržaji kojim će se unaprijediti urbani identitet, privredni kapaciteti, komunalna infrastruktura, saobraćaj, turistička ponuda i sve druge oblasti života na koje ovaj dokument direktno ili indirektno utiče.

„Aktuelni razgovori“

Kao jednu od aktivnosti koje su vezane za izradu ovog planskog dokumenta gradska administracija je lani organizovala seriju sastanaka pod nazivom “Aktuelni razgovori sa stanovnicima Banjaluke”.

Na sastancima u kojima je učestvovao gradski arhitekta Ivan Rašković građani su mogli iznijeti mišljenje, sugestije i prijedloge koje bi, prema najavama Grada, trebale služiti kao smjernice za izradu budućeg urbanističkog plana.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: