Banjaluka još uvijek bez socijalne karte

Već godinama nadležni pričaju o potrebi izrade socijalne karte za Banjaluku, dokumenta koji bi trebao reći koje su socijalne potrebe njenih građana, i za sada se dalje od toga nije odmaklo.

Njegovu izradu je najavila čak prethodna gradska administracija, taj posao je dodijeljen Centru za socijalni rad, ali do danas nije puno urađeno. Prethodnih godina u ovoj ustanovi su uglavnom bili okupirani skandalima i čestom promjenom rukovodstva. U fotelji direktora Centra sjedile su 4 različite direktorke, a zadnja promjena se dogodila u maju 2018. Tada je imenovana Irena Joldžić, koja trenutno upravlja tom ustanovom. Za vrijeme njenog mandata situacija po tom pitanju se nije puno promijenila.

Iz ove ustanove poručuju da taj posao može početi tek kada se stvore određeni preduslovi.

– Da bi se socijalna karta građana izradila u skladu sa standardima i načelima istraživačkog procesa i kao sastavni dio procesa planiranja u oblasti socijalne politike, potrebno je obezbijediti metodologiju izrade, kao i ostale odrednice koje pobliže definišu uzorak, obuhvat, način prikupljanja podataka, čuvanja i korištenja podataka, kao i izdvajanje finansijskih sredstava za cjelokupan proces – rekli su u Centru za socijalni rad.

Podsjetili su da je Banjaluka zadnje takvo istraživanje uradila 2008.

– Osnovni nedostatak navedenih analiza u različitim lokalnim zajednicama jeste što su svi procesi bili različiti i za potrebe istraživanja su korištene različite metodologije – naveli su u Centru i dodali kako su pokrenuti procesi da se stvori jedinstvena metodologija za izradu socijalne karte.

Objasnili su da je Vlada RS oformila radnu grupu kojoj je zadatak bio izrada jedinstvene metodologije socijalne karte građana u Srpskoj.

– U izradu jedinstvene metodologije bio je uključen Savez udruženja stručnih radnika iz RS, te su na taj način uključeni centri za socijalni rad iz Srpske, pa tako i Centar iz Banjaluke. Koliko nam je poznato, u toku je usaglašavanje i prijedlog za usvajanje jedinstvenog instrumenta. S tim u vezi, u programu ekonomskih reformi RS od 2020 do 2022. je i definisano usvajanje zakona o socijalnoj karti – kazali su u Centru.
Naglasili su da učestvuju u procesu donošenja jedinstvenog instrumenta za izradu socijalne karte, te da očekuju i donošenje Zakona o socijalnoj karti, ali nisu naveli kada se očekuje da će u Banjaluci biti preduzeti prvi koraci na izradi ovog dokumenta.

Da postoji velika potreba za izradom socijalne karte potvrđuju i posljednji podaci sa terena. Prošle godine je upravo ova Ustanova sprovela istraživanje u banjalučkim mjesnim zajednicama, sa ciljem da se otkriju koje su socijalne potrebe u zajednici. Ustanovljeno je sumirano u Informaciji o socijalnom radu u zajednici, a sve je bilo i prezentovano odbornicima na jednom od posljednjih zasedanja Skupštine grada u 2019.

U tom dokumentu je navedeno da je na ukupnom uzorku mjesnih zajednica ustanovljeno da su najizraženiji socijalni problemi nezaposlenost i siromaštvo. Analiza je bila fokusirana na određene grupe građana. Tako su, kada su u pitanju djeca i omladina, podaci pokazali da su u gradskim i prigradskim mjesnim zajednicama najizraženiji problemi bolesti zavisnosti, siromaštvo i nezaposlenost.

Kada su u pitanju djeca sa smetnjama u razvoju, najizraženiji problem je socijalna izolacija i siromaštvo. Slična situacija je sa osobama s invaliditetom. I za njih su najveća problematika materijalni status i socijalna izolacija. Istraživanje je pokazalo da su kod višečlanih porodica najizraženiji problemi nizak materijalni status, nezaposlenost i poremećeni porodični odnosi.

“Mozaik prijateljstva” za Božić ugostio 400 ljudi

I informacije koje stižu iz humanitarnog udruženja „Mozaik prijateljstva“ pokazuju da im svakodnevno ljudi kucaju na vrata i traže pomoć, te da se spisak njihovih potreba svaki dan produžava. Putem svoje fejsbuk stranice često objavljuju apele za pomoć u plaćanju računa za komunalije, nabavku ljekova, pelena i hrane.

Tokom proteklih praznika u više različitih termina su za svoje korisnike organizovali svečane ručkove kako bi onima koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji omogućili da bar na kratko zaborave situaciju u kojoj se nalaze i kako bi dostojno proslavili praznike. Samo za Božić ugostili su 400 ljudi.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: