Banjaluka još čeka da dobije banju

BANJALUKA – Rekonstrukcija prostora Banjsko-rekreativnog centra Srpske Toplice, u kojem Gradska uprava Banjaluka vidi veliku šansu za razvoj banjskog turizma, trebalo bi da počne iduće godine.

Vlasnik ovog kompleksa, građanima poznatijeg pod nazivom bazeni Šeher, jeste Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, koji je krajem maja prošle godine na licitaciji kupio ovaj prostor za 1,08 miliona KM, ali se od tada situacija ne trenu nije promijenila.

– Radimo na tome da završimo formalno-pravne procedure kao što je usvajanje projekta i javne nabavke. Očekujemo da se ove godine steknu formalno-pravni uslovi i da iduće godine počnemo sa rekonstrukcijom. S obzirom na važnost projekta za građane Banjaluke i sve naše goste, puno pažnje će se posvetiti kreiranju idejnog rješenja i planiranju tako da se o tačnom početku radova može govoriti tek kada se završi ta faza – rekli su u “Zotoviću”.

Iako se čeka izrada projekta u ovoj ustanovi su rekli da će postojeći objekat zadržati horizontalne i vertikalne gabarite, ali da će postojeći sadržaji biti gotovo u potpunosti promijenjeni zbog njihove dotrajalosti i devastiranosti.

– Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korištenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja kao što su bazeni, velnes, fitnes i slično – rekli su u “Zotoviću”.

Rekonstrukcija prostora banje u Toplicama će zahtijevati određena ulaganja, a u “Zotoviću” su rekli da će precizne podatke po potrebnim sredstvima imati tek nakon završenih postupka javnih nabavki.

– Planirano je finansiranje iz sopstvenih sredstava i sredstava Vlade Republike Srpske – kazali su u “Zotoviću”.

U Turističkoj organizaciji grada Banjaluka su rekli da su izvorišta u Srpskim Toplicama jedina te vrste na području grada.
– Nažalost, već duže vrijeme banjski centar nije u funkciji tako da Banjaluka trpi u smislu razvoja banjskog turizma, ali mi se nadamo da će ta lokacija uskoro doživjeti transformaciju i da će biti namijenjena rekreativcima, a ne samo isključivo liječenju – rekli su u TOBL.

Dodaju da je pored izvorišta i sama lokacija banje zanimljiva.

– Nalazi se nadomak grada, kraj rijeke Vrbas, a okružuju je izletišta na Banj brdu i Suturliji. Pored banjskog centra nalazi se kupalište sa šest prirodnih kada poznatije pod nazivom Vrućica, koje je atrakrivno za građane i turiste koji dolaze da se relaksiraju – kazali su u TOBL.

Vlada RS je 2013. dala saglasnost za prenos ugovora o koncesiji za eksploataciju termomineralne vode sa BRC “Šeher” na Zavod “Dr Miroslav Zotović”. Pomenuti objekat je zaplijenila nekadašnja Balkan investment banka, a kasnije Banka Srpske od tadašnjeg vlasnika bazena Džemila Kobilja, jer nije plaćao kredit. Na licitaciji u maju 2018. Zavod je kupio ovaj objekat od Banke Srpske u stečaju.

Stari most u Toplicama postaje pješačka zona

Pored banje, ove godine je, prema najavama iz Gradske uprave, planirano otvaranje jednog velikog gradilišta, odnosno gradnja novog mosta u Srpskim Toplicama. Prema dosadašnjim procjenama, vrijednost novog, koji će se graditi 250 metara uzvodno od postojećeg mosta, iznosiće oko dva miliona KM.

Grad je sa predstavnicima Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ dogovorio da se sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje dodatno uredi i transformiše u pješački most, dok bi se novi most za prelaz vozila gradio.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: