Banjaluka i Kumanovo potpisali sporazum o bratimljenju

Gradonačelnici Banjaluke i Kumanova Igor Radojičić i Maksim Dimitrievski potpisali su danas sporazum o bratimljenju dva grada, koji već godinama sarađuju u više različitih oblasti.

Nakon potpisivanja, gradonačelnik Kumanova izrazio je zadovoljstvo formalizovanjem odnosa između dva grada i u ime građana Kumanova čestitao ovaj veliki praznik svim Banjalučanima.

-Posljednjih sedam-osam godina naši gradovi sarađuju intenzivno na svim poljima, počevši od kulture, umjetnosti do sportskih aktivnosti i privrede. Ono što je najbitnije, bili smo jedni uz druge u najtežim momentima, i to kada je Banjaluka 2014. godine imala problema sa poplavama, ali isto tako i 2015. godine kada je naš grad imao nemile događaje, prva je Banjaluka pomogla i to jako cijenimo – naglasio je Dimitrievski.

On je zahvalio prethodnim gradonačelnicima koji su započeli ovu saradnju.

-Svakako da će naši građani iamti mogućnost da se još više zbliže zato što smo mi isti narod, dijelimo zajedničke vrijednosti i treba da budemo bliski kao što su bili naši preci – rekao je on i dodao da ono što mogu da prepišu od Banjaluke jesu aktivnosti na polju higijene i uređenosti.

Obilježavanju Dana grada prisustvuju delegacije iz 15 gradova iz okruženja i regiona, kao i delegacije iz Kotovska iz Rusije i Lavova iz Ukrajine, za koje je rukovodstvo grada upriličilo svečani prijem u Banskom dvoru.

Kako je istakao gradonačelnik Radojičić, Dan grada je odlična prilika da se prijateljski gradove druže i pozdrave.

Osvrćući se na danas potpisan sporazum sa Kumanovom, gradonačelnik Radojičić je kazao da je taj grad pomagao našem, te da se dosadašnja saradnja odvijala u svim oblastima.

-U dosadašnjoj saradnji osjeti se jedna iskrena toplina i prijateljstvo između naših gradova i ono što uvijek možemo da preuzmemo od naših prijatelja iz Kumanova jeste ta srdačnost i toplina. Velika je sreća imati još jednog ovakvog prijatelja – rekao je Radojičić i dodao da Grad Banjaluka ima prijateljske odnose, formalne ili neformalne, sa tridesetak gradova i opština u raznim zemljama.

Delegacija grada Kotovski iz Rusije je prisutna na svečanostima povodom Dana grada Banjaluke. Aleksej Plakhotnjikov načelnik tog grada kazao je da je prošle godine bio u Banjaluci i da se za godinu dana u gradu mnogo toga promijenilo u svim sferama. Kako je istakao, plan je da se za naredni period dogovori saradnja u oblasti sporta i kulture.

 

Izvor.(banjaluka.rs.ba)

 

Ostavite komentar: