Banjaluka domaćin Svjetskog prvenstva u biciklizmu

Svjetsko prvensvo “Grand Fondo” u biciklizmu održaće su u Banjaluci od 22. do 26. aprila 2021. Godine, a ova manifestacija predstavljena je danas u “Gradu na Vrbasu”.

“Grand Fondo” svjetsko prvensvo je takmičenje koje okuplja bicikliste amatere za razliku od “Elit” prvenstva koje okuplja najviše 200 profesionalaca. Amatersko prvesnvo je mnogo brojnije od profesionalnog i mnogo kvalitetnije u smislu promocije i afirmacije grada domaćina.

-Iza nas je napornih godinu i po dana, prošle godine smo dobili organizaciju ovog takmičenja. Ovo je bio dug put i kruna ovog rada je ovako veliki događaj. Pored Svjetskog prvenstva obavezni smo da organizujemo dvije kvalifikacione trke, prva za Svjetsko prvenstvo u Vankuveru, a druga za naše Svjetsko prvenstvo. Ono što je bitno jeste da će se za svaki uloženi evro, vratiti najmanje osam. Budžet ovog događaja biće oko milion maraka, a naše procjene su da će Banjaluka od ovog događaja inkasirati oko 10 miliona maraka – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Rolan Žil, bivši ambasador Francuske u BiH i zamjenik direktora Svjetskog prvenstva potvrdio je da će ovo biti veliki događaj.

-Ovaj događaj je pitanje prijateljstva, kada sam živio u BiH organizovali smo dosta manifestacija. Ovaj događaj će predstaviti Banjaluku celom svetu, više od 10.000 ljudi iz cijelog svijeta će doći u ovaj grad. Ovo takmičenje je izuzetno važno, u sportskom i u privrednom smislu, kao i u smislu prmocije turističkih potencijala cijelog regiona – rekao je Rolan Žil bivši ambasador Francuske u BiH koji je ove godine bio domaćin i organizator tri etape Tur de Fransa.

Jedan od najboljih biciklista Srbije Ivan Stević istakao je da je staza u Banjaluci izuzetno kvalitetna i dinamična, jedna od najboljih koju je vidio u karijeri.

Biciklisti će na Svjetskom prvensvu krenuti iz Banjaluke prema Mrkonjić Gradu. Kraća staza, u dužini od 90 km se u Krupi odvaja i ide preko Stričića i Manjače i vraća se u Banjaluku. Duža, od 135 km, u Krupi nastavlja preko Dabraca, Mrkonjić Grada i preko Han kola dolazi u Banjaluku. Hronometar se vozi iz Banjaluke prema Laktašima u dužini od 20 km, a ekipni će se voziti u gradu u dužini od 14 kilometara.

Na konferenciji za novinare učestvovao je i Ervin Vanveker menadžer biciklističke unije.

 

Izvor.(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: