Banjaluka bez Svjetskog prvenstva u biciklizmu! Iz Gradske uprave tvrde: Ne postoji naša zvanična saglasnost

Prethodna administracija Grada Banja Luka, kao i sadašnja, nisu zvanično dali saglasnost za organizaciju biciklističkog svjetskog prvenstva UCI Gran Fondo World Championships za 2021. godinu jer nisu dobili plan i program organizacije, odnosno operativni plan organizacije i operativni plan prihoda i rashoda za organizaciju ove manifestacije, saopšteno je iz Gradske uprave.

Dodaju da se zbog toga nisu mogli izjasniti o sufinansiranju tog projekta.

Direktor Svjetskog prvenstva u biciklizmu Vladimir Kuvalja juče je saopštio da „Banja Luka neće biti domaćin svjetskog prvenstva i svjetske serije koji će okupiti 9.000 učesnika  iz 70 zemalja gdje je Grad Banja Luka izgubio dobit od 10 miliona KM, kao i da su ranije dobili saglasnost Grada Banja Luka za organizaciju navedenog takmičenja“.

“Svjesni promjena gradske vlasti u Banjaluci, organizatori Svjetskog prvenstva su od Svjetske biciklističke unije tražili prolongiranje datuma za potpis ugovora. Nakon izbora uspjeli smo da prolongiramo taj rok, kontaktirali smo grad u više navrata i čekali više od mjesec dana sastanak sa Gradskom upravom Banjaluka, međutim, odgovor do danas nismo dobili. Na žalost svi rokovi su prošli”, rekao je Kuvalja.

Vladimir Kuvalja, direktor “UCI World championchip Gran Fondo Banjaluka 2021”

Iz Gradske uprave danas tvrde da do danas niti Savez za sport i rekreaciju niti Biciklistički savez Republike Srpske, koji se do sada predstavljaju kao organizatori, nisu dostavili potrebne operativne dokumente iz kojih bi bilo jasno vidljivo da će učestvovati 9.000 lica iz 70 zemalja i da će Grad Banja Luka zaraditi 10 miliona KM.

“Uzmemo li činjenicu da je na UCI Gran Fondo World Championships za 2019. godinu u Poljskoj (Poznanj) učestvovalo 2.000 ljudi iz 46 zemalja, postavljamo pitanje koji su činjenični podaci da će u Banjoj Luci učestvovati toliki broj lica i da će Banja Luka zaraditi milione kada uzmemo da pandemija Kovid-19 još uvijek traje u čitavom svijetu i neizvjesno je da će i prestati u 2021. godini”, navode u saopštenju.

Ističu da se administracija Grada Banja Luka zvanično upoznala sa kandidaturom Banjaluke za organizaciju UCI Gran Fondo World Championships za 2021. godinu u septembru 2019. godine dopisom Saveza sa sport i rekreaciju, što govori da je ovo projekat koji nije u sistemu takmičarskog sporta već isključivo manifestacija iz oblasti sporta, koja ima za svrhu popularizaciju biciklizma i turizma na ovim prostorima.

“Ne želeći da umanjimo značaj ovog projekta, koji svakako ima svoju vrijednost na popularizaciju biciklizma, Grad Banja Luka će u narednim danima razgovarati sa organizatorima ovog projekta, kao i o vrsti pomoći u ime Grada Banja Luka. Moramo imati u vidu da je u ovom trenutku važno i prioritetno pronaći preko milion KM za Dom zdravlja i organizaciju vakcinacije građana ovog grada, kao i za javni prevoz”, poručeno je u saopštenju iz Gradske uprave.

Ostavite komentar: