Banjalučki studenti izabrali: Relativno velika zainteresovanost za ruski jezik

03.06.2022. | 15:15

Zainteresovanost za studiranje ruskog jezika na Univerzitetu u Banjaluci relativno je velika, izjavila je asistent na Katedri za rusistiku Filološkog fakulteta Galina-Marija Mićić.

“Prošle godine imali smo zaista dobar odziv srednjoškolaca i relativno veliku grupu studenata, a nadamo se da će se taj broj i povećati”, rekla je Mićićeva uoči akademije povodom Dana ruskog jezika koja je održana u prostorijama Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Mićićeva je rekla da se već drugu godinu zaredom ova katedra i Centar za ruski jezik pridružuju obilježavanju ovog praznika svečanom akademijom.

Viši savjetnik Ruskog doma iz Beograda Georgi Engelhart rekao je da se danas u svijetu, posebno u Evropi, ruski jezik zbog političkih okolnosti nalazi pod svojevrsnim udarom i da je u takvim okolnostima značajan odnos koji se vidi prema ruskom jeziku u Republici Srpskoj uopšte i na Univerzitetu u Banjaluci.

“Zato smo mnogo zahvalni zbog održavanja ove akademije povodom Dana ruskog jezika i zadovoljstvo nam je što smo došli i mogli pozdraviti organizatore i učesnike ovog događaja, a značajno nam je to što na akademiji možemo predstaviti i obrazovne programe koje Ruska Federacija nastavlja da sprovodi”, naveo je Engelhart.

On je ukazao da se ti programi odnose na stipendiranje za studiranje u Rusiji na visokoškolskim ustanovama od osnovnih, master i doktorskih studija za narednu akademsku godinu.

Engelhart je naveo da je prošle godine kvota za BiH bila 65 stipendija, te da je krajem prošle godine u planu bilo povećanje te kvote, dodajući da je iz dosadašnjeg iskustva vidljivo da najviše kandidata dolazi iz Republike Srpske.

Dekan Filološkog fakulteta Biljana Babić rekla je novinarima pred početak akademije da se u ovoj akademskoj godini navršava 10 godina od osnivanja studijskog programa ruskog jezika i književnosti u kombinaciji sa srpskim jezikom i književnosti.

Ona je naglasila da je ostvarena saradnja sa različitim ustanovama iz Ruske Federacije, među kojima posebno sa Institutom “Puškin”, dodajući da su studenti do dešavanja sa pandemijom virusa korona u okviru saradnje redovno odlazili u Rusku Federaciju.

Dan ruskog jezika, literature i kulture obilježava se u Rusiji 6. juna, na dan kada je 1799. godine u Moskvi rođen pjesnik Aleksandar Segejevič Puškin, koji se smatra osnivačem moderne ruske literature.