Banjalučki srednjoškolci ne bježe od posla: Evo gdje ove godine rade kao sezonci

09.07.2023. | 07:12

Nije tačno da mladi neće da rade, evo sezonaca koliko hoćete. Tako kažu u banjalučkim firmama koje srednjoškolcima i studentima nude poslove tokom ljeta, a to potvrđuju i roditelji čiji su “klinci” iz školskih klupa otišli da nešto zarade. Ove godine, u tome prednjače srednjoškolci.

Tako Banjalučanka Marija Glišić za BL portal priča da na svakom koraku susreće omladinu koja želi da zaradi koju marku. Među njima je i njen sin.

,,Moj Marko je ove godine maturirao, pa se odmah nakon upisa Mašinskog fakulteta zaposlio u jednoj privatnoj firmi za izradu i ugradnju stolarije. Ima puno radno vrijeme i od toga zarađuje 900 maraka mjesečno”, s ponosom kaže Marija za BL portal.

I Adrijana Kavedžija iz Banjaluke za BL portal kaže da je njena ćerka, sa svega 16 godina, odlučila da ovog ljeta radi.

,,Ona je to željela još prošle godine, međutim, zbog godina nije mogla. Čim je završila prvi razred u Politehničkoj školi, zaposlila se u pekari Manja i prezadovoljna je. Radi tri mjeseca, uslovi joj se dopadaju, dnevnica je 43 marke, a uz to ima i obrok”, objašnjava Adrijana i zaključuje da je najbitnije da se njeno dijete osjeća prihvaćeno u kolektivu, kao i da shvata važnost rada i vrijednost novca.

Iz “Krajina klasa” za BL portal kažu da već treću godinu zaredom raspisuju oglas za sezonske poslove i da je ove godine interesovanje ogromno.

“Nažalost, nismo sve mlade mogli primiti, ali oni svakako ostaju u našoj bazi podataka, pa ukoliko se desi da neko odustane od sezonskog posla, što se rijetko dešava, pozivamo ostale kandidate”, ističu u ovoj kompaniji.

Kako tri godine aktivno promovišu sezonski rad mladih, uvjereni su da im se to ove godine dobrim vratilo. Upravo većina sezonaca u Krajina Klasu i pekarama Manja jesu oni koji su prethodnih godina tu zarađivali svoj džeparac.

,,Osim toga, postoje srednjoškolci koji se odluče da tokom čitave godine rade kod nas na poslovima prodaje i usluživanja u našim pekarama i tada su angažovani vikendom na rad od dva do četiri časa dnevno. Poslovi na kojima su srednjoškolci i studenti angažovani su pomoćni poslovi u proizvodnim pogonima pekarstava i poslastičarstva. Osim u proizvodnji, tokom ljetne sezone imamo i otvorene pozicije na poslovima prodaje i usluživanja u našim maloprodajnim objektima, pekarama „Manja”, objašnjavaju iz kompanije “Krajina Klas”.

Takođe napominju da mlade sezonske radnike zapošljavaju u saradnji sa Omladinskom organizacijom „KAB“ iz Banjaluke, kao i da je donja starosna granica za angažovanje na sezonskim poslovima 16 godina.

,,Srednjoškolci su najviše zainteresovani za sezonske poslove, pa  su najviše angažovani mladi od 16 do 18 godina. Svakako, zainteresovani su i studenti, ali u manjoj mjeri. Imamo i zahtjeve od osnovaca, ali zbog godina ih ne možemo zaposliti”, kažu u ovoj kompaniji.

I u kompaniji Tropic ove godine bilježe još veću zainteresovanost za sezonski rad nego u prethodnom periodu. Zanimljivo je da rad u trgovini najviše privlači učenike trećeg razreda srednje škole, pa one koje su ove godine maturirali, a naravno tu su i studenti.

,,U našim marketima sezonski radnici su zaposleni kao trgovci, a ove godine smo zaposlili više od 200 sezonaca. Još uvijek imamo otvoreno nekoliko pozicija za koje se zainteresovani mogu prijaviti slanjem biografije i propratnog pisma na našu e-mail adresu”, ističe za BL portal Aleksandra Marković, PR trgovačkog lanca Tropic.

Željka Pavlović, BL portal