Banjalučki parlament o populacionoj politici: Formira se Tim za izradu Strategije demografskog razvoja

Kako bi se objedinile različite politike, mjere i akcije u cilju demografskog razvoja najvećeg grada u Republici Srpskoj, Grad Banjaluka je pokrenuo izradu Strategije demografskog razvoja grada, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Prvi korak jeste imenovanje Tima za izradu ovog planskog dokumenta, a odluka o tome jeste predmet razmatranja na sjednici Skupštine grada Banjaluke koja je u toku.

“Imenovanje Tima za izradu Strategije demografskog razvoja grada Banjaluke u fokus stavlja opredjeljenje Grada da se na studiozan način bavi demografskim razvojem Banjaluke. Tim će se baviti ključnim pitanjima u vezi sa ovom problematikom poput pitanja populacione/demografske politike, mjera i aktivnosti u cilju demografskog razvoja”, poručila je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku Nevena Blagojević – Podrić.

Tokom obraćanja na sjednici Skupštine Grada, ona je kazala da relevantni pokazatelji o demografskoj slici ne postoje objedinjeni na jednom mjestu, a Strategija razvoja Grada kroz akcione planove nije uočila potrebu hitnog djelovanja u smislu zaustavljanja negativnih demografskih trendova na teritoriji grada.

“Do 2019. godine, u Banjaluci su opšti pokazatelji prirodnog priraštaja bili na pozitivnom nivou. Banjaluka po prvi put u toj godini, bilježi negativan prirodni priraštaj. a 2020. godini pokazatelji su još lošiji”, podaci su sa kojima raspolaže resorno odjeljenje.

Kako je istakla Blagojević-Podrić, u prilog neophodnosti izrade ovakvog dokumenta je i podatak da su na teritoriji Grada zatvorene četiri područne škole, a da bi zbog nedovoljnog broja prvačića mogla biti zatvoren još tri takva objekta.

“Pokazatelji su alarmantni i upućuju na potrebu izrade dokumenta koji će sistematski utvrditi mjere populacione politike, koje će biti komplementarne mjerama na republičkom nivou, odnosno višim instancama. Zadaci Tima za izradu Strategije demografskog razvoja Grada su jasno precizirani i očekujemo da će doneseni planski dokument objediniti različite politike, mjere i akcije”, zaključila je ona.

Ilić: Korisne i konkretne diskusije o demografskoj politici 

Predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić osvrnuo se na današnji prvi dio zasjedanja gradskog parlamenta, istakvaši da se moglo čuti mnogo korisnih i konkretnih diskusija kada je riječ o demografskoj politici grada Banje Luke.

“I tokom diskusije na sjednici kazao sam da želim da Tim za demografsku politiku ne bude samo tijelo koje će se sastajati jednom u tri mjeseca nego smo dali konkretne primjere podrške populacionoj politici i to je nešto oko čega smo postigli konsenzus. Neizostavni dio, kada je riječ o ovoj populaciji, jeste podrška porodiljama koje smo izglasali ranijim amandmanima i taj dio smo kritikovali u smislu da se podrška islati kako smo predložili amandmanima”, kazao je on.

 

Ostavite komentar: