Banjalučki odbornici u klupama 8. decembra: Na dnevnom redu rebalans i budžet za narednu godinu

Naredna sjednica Skupštine Grada Banjaluka biće održana 8. decembra i na njoj će se naći rebalans ovogodišnjeg budžeta i Nacrt gradskog budžeta za iduću godinu, rekao je nakon sjednice Kolegijuma potpredsjednik Skupštine Grada Banjaluka, Saša Čudić. 

“Kod oba dokumenta stoji mišljenje koalicione većine da se ove tačke ne povuku odmah na sjednici Kolegijuma, nego da se o njima vodi konstruktivna rasprava nakon što gradska administracija izvrši određene odluke koje je ranije usvojila Skupština, a odnose se na isplatu novačnih podrški određenim kategorijama stanovništva”, istakao je Čudić.

Sa dnevnog reda decembarske sjednice Kolegijum je danas skinuo više regulacionih planova i odluka o dodjeli poslovnih prostora pod posebnim uslovima, među njima i odluke o dodjeli prostora Udruženju građana „Helsinški parlament Banja Luka“ za „Kuću ljudskih prava“.

Između ostalih, na dnevnom redu 18. sjednice predložene su odluke o komunalnim taksama, o pristupanju procesu izrade Plana kapitalnih investicija Grada u periodu od 2023. do 2025. godine, o utvrđivanju naziva ulice na Petrićevcu (Ulica Milančića Miljevića), zatim izvještaj o radu i izvještaj o finansijskom poslovanju za prošlu godinu Banskog dvora i izvještaj o prošlogodišnjem radu Gradske razvojne agencije i dr.

Stanivuković: “Posljednji voz” za budžete

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da je ovo tek druga dogovorena sjednica nakon pola godine.

,,Od pedeset tačaka, danas skupštinska većina skine oko 20. Od sanacije toplovodne mreže, regulacionih planova, rasvjete u gradu. Šta je problem da određene tačke budu na dnevnom redu”, upitao je Stanivuković i dodao da je odbijena i tačka o subvencija Vodovodu Banjaluka, preko kojeg bi zaposleni Zavoda za izgradnju dobili plate.

,,Ovo je posljednji voz da se donesu budžeti, jer do kraja godine imamo samo dvije sjednice. Ako ne prođe rebalanas i nacrt prijedloga budžeta, nas nema”, rekao je gradonačelnik.

On je naveo da će vrata Gradskog olimpijskog bazena i Akvane do ljeta biti otvoren kao park.

,,Onu lokaciju hoćemo da sačuvamo po svaku cijenu. Po prvi put, među važnim projektima nalazi se kuća Milanovića. Važno je da uradimo termalne vode, tri-četiri plaže, od Zelenog do Gradskog mosta. Pretvorićemo u Vrućici most da bude u obliku dajaka. Planiramo jednosmjernu ulicu, spomen obilježje, integrisanje saobraćaja”, objašnjava Stanivuković.

Prvi čovjek Grada kaže da se nije odustalo od mosta u Docu, a za poslovnu zonu Ramići napominje da će tražiti novu odluku koja bi od investitora tražila podzemne kontejnere.

,,Imamo dva ozbiljna investitora, jedan je iz Njemačke. Nije vezano samo za zonu Ramići”, naglašava Stanivuković.

Na pitanje novinara o upozorenjima iz “Eko toplana” o mogućim problemima sa grijanjem, gradonačelnik je rekao da je nedavno saopštenje tog preduzeća “bezobrazno”, kao i da nisu 100 odstotni vlasnici.

,,Danas dolaze na sastanak. Uvjeravam vas da će biti grijanja u Banjaluci”, kaže Stanivuković i dodaje da su Eko toplane, kako kaže, pokušale ,,na foru” da pregovaraju sa Gradom.

O Zavodu za izgradnju

Govoreći o radnicima ZIBL-a, koji su i danas protestovali ispred Gradske uprave tražeći plate, Stanivuković  kaže da Grad ima obavezu prema radnicima Zavoda za izgradnju Banjaluka, ali da je evidentno da ta firma nema kapaciteta da radi velike projekte.

,,Poreska je blokirala račun Zavoda za izgradnju. Dug Akvane predugo traje. Moram reći da sve je to rješivo, ali to su problemi koji su naslijeđeni”, kaže Stanivuković.

Željka Pavlović, BL portal

 

Ostavite komentar: