Banjalučki odbornici o radu javnih preduzeća: Gradsko grijanje izašlo iz minusa

U nastavku 41. sjednice, odbornici Skupštine grada usvojili su izvještaje o radu javnih preduzeća i ustanova za prošlu i planove poslovanja za ovu godinu.

Govoreći o radu gradskih preduzeća, gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da je nakrupnija stvar koja je urađena u protekle četiri godine – rješenje problema gradskog grijanja.

“Presječeni su dugogodišnji negativni procesi, koji su godišnje donosili minus od preko deset miliona KM. Poređenja radi, 2016. godina završena je sa nekih desetak miliona KM u minusu na gradskoj toplani, a ove godine, po prvi put, imamo 200.000 KM profita u budžetu, što je postignuto gradnjom nove Eko toplane”, naglasio je Radojičić.

Dosta pozitivnih promjena zabilježio je i Centar za razvoj poljoprivrede i sela, koji je danas respektabilna ustanova sa uspješnim projektima i iz oblasti trgovine, turizama, ali prije svega – ruralnog razvoja. Određen pomak učinjen je i u Centru za obrazovanje odraslih, nekadašnjem Radničkom univerzitetu.

Istovremeno, Radojičić je najavio da će u narednom periodu biti restruktuisana „Akvana“, pogotovo što je tekuća godina bila jako teška za ovo preduzeće zbog posljedica epidemija korona virusa i zabrane rada ugostiteljstva.

“‘Akvana’ će morati biti restruktuisana. Ona mora biti ili javna ustanova ili restruktuisana na neke male sektore. Takođe, ostaje i problem statusa Zavoda za izgradnju koje je akcionarsko društvo u kojem je Grad većinski akcionar ali imamo hronični problem sa nesaglasnošću malih akcionara”, pojasnio je Radojičić.

Parlament je danas usvojio i odluku kojom su riješeni imovinski odnosi za sedam porodica iz kategorije izbjeglog i raseljenog stanovništva, koje žive u Ulici Jovanke Gajić Zmijanjke u MZ Lauš, kojima su prije dvadesetak godina kuće finansirane međunarodnim donacijama.

Njima će konačno biti riješen status imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu gdje su kuće izgrađene i kojima će oni moći sada da upravljaju.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić kazao je da se ovom 41. sjednicom u principu završava mandat ove Skupštine, izuzev ako ne bude potrebe za nekim vanrednim zasjedanjem prije održavanja lokalnih izbora.

“Za sada, dogovoreno je da neposredno poslije izbora zakažemo sjednicu Skupštine u ovom sazivu kako bismo donijeli odluku o privremenom finanasiranju i da Grad nastavi svoje aktivnosti do donošenja budžeta u 2021. godini”, zaključio je Talić.

Ostavite komentar: