Banjalučki odbornici dali “svoju riječ”: Razmotrene brojne odluke, usaglašene aprilske nagrade

Odbornici Skupštine grada Banjaluke na današnjoj sjednici razmotrili su brojne značajne odluke, među kojima i ona kojom se umjesto dosadašnjih „kandži“ za automobile koji su nepropisno parkirani, uvodi nova praksa kojom će vozačima biti olakšana dosadašnja komplikovana procedura u vezi sa deblokiranjem vozila.

Građanima je to i jednostavnije i povoljnije, prema riječima gradonačelnika Draška Stanivkukovića – nego da se koriste kandže za automobile. Prema novoj odluci, kako je kazao – oni koji naprave ovu vrstu prekršaja imaće mogućnost da u roku od sedam dana kaznu plate duplo jeftinije za razliku od „kandže“ za koju se plaćao pun iznos.
Razmotrene su i odluke koje se odnose na utvrđivanje naziva ulica, poput nove ulice u naselju Šargovac koja će dobiti naziv Ulica Šargovačkih đaka, te više ulica u naseljima Ada i Motike.
Po prvi put Banjaluka će da se zahvali porodici Gajić, jer je na inicijativu gradonačelnika Stanivukovića, predviđeno da novo gradsko priznanje nosi naziv Plaketa „Sestre Gajić“. Kako je kazao gradonačelnik, ova Plaketa će se dodjeljivati onim osobama koje učine najhumanije djelo i podvig.
“Ta priča je sinonim toga da dok se borite za pronalazk lijeka za drugu djecu, a znate da vaša djeca neće dočekati tu vrstu podrške, to je nešto što je nadljudski napor i istrajnost”, naveo je on.

Gradonačelnik kaže da su se tokom današnjeg zasjedanja Skupštine usaglasili i u vezi sa dodjelom najvećeg gradskog priznanja predsjedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću. Kako je navedeo, postigunt je potpuni konsenzus i uopšte, kako je ocijenio, resorna Komisija je jedinstveno radila.
Prema prijedlozima za aprilske nagrade koji su danas razmatrani, djevojčica čija je uloga u filmu „Dara iz Jasenovca“ dirnula mnoge – Biljana Čekić dobitnik je nagrade Grada mladima.
Razmotrena je i odluka o utvrđivanju osnovice za obračun rente, prema kojoj je prosječna konačna građevinska cijena jednog kvadratnog metra korisne površine stambenog i poslovnog prostora na području grada u 2020. godini 922,40 KM/m2 i ista će biti osnovica za obračun rente po zonama u 2021. godini. Naknadu za rentu plaćaju pravna i fizička lica koja, kao investitori grade trajne ili privremene objekte, ili vrše rekonstrukciju, dogradnju ili nadogradnju postojećih objekata ili legalizaciju bespravno sagrađenih objekata na gradskom građevinskom zemljištu.

Odbornici su razmatrali i odluku o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade za 2021. godinu, koja je predložena za stambeni prostor u iznosu od 0.00034 KM, a za poslovni prostor u iznosu od 0,0008 KM. Odlukom o dodjeli javnih površina radi privremenog zauzimanja JU Turističkoj organizaciji grada Banja Luka, koja je takođe danas bila pred odbornicima, stekli su se uslovi za uvođenje besplatanog interneta u centru grada.
Osim besplatnog interneta, građani Banjaluke dobiće i dodatna dva siti lajta za promociju turističkog sadržaja grada koji doprinosi modernizaciji i oplemenjivanju javnih površina u Banjaluci, a planirano je i postavljanje prvog defilibratora u BiH.
Takođe, na današnjem dnevnom redu bilo je više informacija o prošlogodišnjim aktivnostima u kulturnoj djelatnosti, o stanju i razvoju turizma, o aktivnostima udruženja građana, te o aktivnostima udruženja koja okupljaju pripadnike nacionalnih manjina, crkava i vjerskih zajednica, kao i više dokumenata iz oblasti prostornog uređenja, te odluka o produženju perioda zakupa pod posebnim uslovima za više udruženja građana.
Gradski parlament nastaviće sa radom sutra, 6. aprila devet časova, kada će biti i glasanje o svim razmotrenim tačkama dnevnog reda.

 

 

Ostavite komentar: