Banjalučki “mašinci” predstavili svoje djelo: Evo kako izgleda električni bicikl

Kad vas noge “izdaju”, uskočiće elektromotor i pomoći vam da nastavite vožnju. Onoliko koliko pritisnete pedalu, toliko će vaš dvotočkaš ubrzati, odnosno dodati snage da se s njim popnete i uz najveće brdo. Otprilike tako izgleda električni bicikl koji su osmislili i danas s ponosom predstavili studenti završne godine Mehatronike na banjalučkom Mašinskom fakultetu.

Tako je jedan stari bicikl kojem su akademci dodali neke mehaničke i elektronske komponente, postao bicikl na električni pogon i, kako kažu, jedinstven projekat ove vrste na Univerzitetu u Banjaluci. Dvotočkaš nazvan “dva pi”, zapravo ima ugrađenu elektroniku i softver i njime se može automatski upravljati pomoću aplikacije.

Htjeli smo da spojimo znanje stečeno na fakultetu sa konkretnim projektima, kaže za BL portal Nebojša Ivić, student završne godine, koji je učestvovao u projektu izgradnje električnog bicikla.

“Trebalo nam je oko dva i po mjeseca, i na najbolji način smo vidjeli kako izgleda raditi na konkretnim projektima i rješavati stvarne probleme”, objašnjava Nebojša.

Učestvovanjem u realnim projektima i spajanjem znanja sa praksom, želimo da smanjimo jaz između fakulteta i privrede i pokažemo šta sve studenti mogu, kaže profesor i koordinator projekta Bojan Knežević.

“Cilj nam je bio spajanje proizvodnog metalnog sektora i IKT sektora i prezadovoljni smo što su studenti mehatronike koji se za to obrazuju sada pokazali da to znaju i da rade”, kaže Knežević.

Mehatroničari su izračunali da bi njihov bicikl mogao da pređe oko 40 kilometara sa jednim punjenjem baterije. Kada se baterija isprazni, tu je i punjač takođe napravljen u njihovoj laboratoriji.

Samostalni projekat i inicijativu studenata pomogle su brojne kompanije iz Banjaluke kao što su EastCode i Altera, čiji predstavnici su im danas čestitali na uspjehu. Ovi mladi ljudi već imaju iskustva za profesionalni rad nakon fakulteta i veliki plus kada danas-sutra budu tražili posao.

Predstavljen i robot za primjenu u poljoprivredi

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci danas je predstavljen i robot za primjenu u poljoprivredi “sprejbot”.

Rektor Radoslav Gajanin rekao je da se robot upotrebljava za doziranje odgovarajućih sredstava koja se koriste u tretiranju odgovarajućih poljoprivrednih proizvoda, prije svega u plastenicima. On je naglasio da je veoma važno da je korištenjem ovog robota poljoprivredni proizvođač potpuno zaštićen od štetnih materija.

Robot za primjenu u poljoprivredi predstavlja pionirski poduhvat u oblasti mobilne robotike u regionu.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: