Banjalučki DEMOS konkretno! Dodatnih 2,2 miliona maraka za poljoprivrednike

Predstavnici Gradskog odbora DEMOS-a Banjaluka danas su, na konferenciji za novinare, govorili o podsticajima i efikasnijim mjerama za razvoj poljoprivrde na području grada.

Na konferenciji su se obratili potpredsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Banja Luka Nenad Šibarević i član Gradskog odbora DEMOS-a Ratko Mijatović.

Šibarević je, odmah na početku istakao problem u vezi sa poljoprivrednicima na teritoriji grada. Naime, za podsticaj poljoprivrednika je u 2023. godini predviđeno 1.400.000 KM.

– Sto poljoprivrednika izdvojilo je sredstva za krupnu mehanizaciju i ispunilo uslove za ostvarivanje podsticaja, a u fazi rješavanja podsticaja je samo njih 29. Shodno tome možemo zaključiti da 71 poljoprivrednik neće moći ostvariti svoja prava zbog nedostatka sredstava – rekao je Šibarević.

Takođe, Šibarević ističe da je za zadovoljenje interesa svih privrednika neophodno obezbjeđenje sredstava u iznosu 2.200.000 KM.

Centar za poljoprivredu i sela je prošle godine davao 50 odsto podsticaja za subvenciju krupne mehanizacije, a ove godine 30%, što, kako kaže Šibarević, nije u skladu sa povećanim potrebama i interesima u vezi sa privredom. On je istakao primat rješenja realizacije usvajanja programa Centra za razvoj poljoprivrede i sela blagovremeno.

– Iz tog proističe, da bi program trebao da bude usvojen već u januaru, kako bi privrednici mogli u martu ostvariti svoja prava, da proljećna sjetva bude uspješna – kaže Šibarević.

Šibarević ističe veliku stučnost kadra Centra za razvoj poljoprivrede i sela, ali ukazuje na to da njihov rad zavisi od sredstava uplaćenih i usvojenih u budžetu grada, te ukazuje na to da je ove godine do 1.10. isplaćeno samo 62.000 KM od ukupnog predviđenog iznosa.

Istakao je da će odbornici DEMOS u skupštini grada amandmanom tražiti znatno povećanje sredstava za podsticaj i to u iznosu od 2.200.000 KM na već predviđen iznos sredstava.

Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, lokalna zajednica je dužna da izdvaja 6 odsto od ukupnog budžeta, a obzirom da je budžet grada Banja Luka 200.000.000 KM, za podsticaj bi trebalo da se izdvoji 12.000.000 KM godišnje.

Ratko Mijatović je na početku svog izlaganja ukazao na važnost programa i strategija za uspješno obavljanje privrede i zadovoljenje interesa i potreba svih, uz navođenje svih ciljeva takvih programa.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela je najznačajnija institucija koja učestvuje u razvoju poljoprivrede. Značajan doprinos centra, ogleda se u samoj činjenici da prati potrebe poljoprivrednika. Međutim, kako kaže Mijatović, to nije dovoljno za ostvarivanje i zadovoljenje privrede na nivou grada.

Mijatović ističe da se Banja Luka svojim poljoprivrednim razvojem treba približiti drugim opštinama u Republici Srpskoj, te za kraj ističe da temeljnije i podobnije treba da se pristupi razradi, a zatim i realizaciji strategija koje vode poboljšanju privrede.

Ostavite komentar: