Banjalučke vlasti promijenile priču: Jesmo nadležni, a “Jova bar” nema potrebne dozvole

Ipak smo nadležni, a “Jova bar” ne posjeduje odobrenje za zauzimanje javne površine, priznali su iz Gradske uprave nakon što su još prošle sedmice za BL portal tvrdili da oni nisu prava adresa za pitanje proširenja ljetne baste ispred tog ugostiteljskog objekta u centru Banjaluke.

Sada tvrde da su još 4. juna vršili komunalno-inspekcijski nadzor svih ugostiteljskih objekata u centru grada koji posjeduju ljetne bašte, među kojima se našao i „Jova bar”.

„Momentom nadzora utvrđeno je da je predmetni ugostiteljski objekat postavio nadstrešnicu i ljetnu baštu na javnu površinu, a bez saglasnosti nadležnog organa. Zbog neposjedovanja potrebnih odobrenja predmetnom ugostiteljskom objektu su izdana dva prekršajna naloga, te je u toku postupak oko uklanjanja istih“, navode iz Gradske uprave.

Na dodatno pitanje ko je nadležan organ za izdavanje saglasnosti iz Gradske uprave dobili smo potvrdu da je u pitanju gradsko Odjeljenje za komunalne poslove. Prije samo desetak dana tvrdili su da se „Jova bar“ nalazi u okviru ambijentalne cjeline i da je u nadležnosti Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Republičke urbanističko-građevinske inspekcije.

I gradonačelnik priznaje da je dobio informaciju da neki ugostiteljski objekti nemaju potrebne dozvole, ali ne precizira koji lokali su u pitanju.

“Potrebno je određene stvari da dopune, a za neki možda čak i nemaju uslove da dobiju dozvolu jer dati lokacijski uslovi ne dozvoljavaju takvu vrstu mogućnosti”, rekao je Draško Stanivuković.

Iz Jova bara još ranije su tvrdili da imaju sve potrebne dozvole i da im je sve, kako kažu, uredno.  Lokacijske uslove za baštu ispred objekta prije tri godine im je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Za bašte otvorenog tipa, bez nadzemne konstrukcije i razvedene vode i struje nisu potrebne druge dozvole.

Budući da pomenuti objekat ima i nadzemnu konstrukciju, struju i šank, unutar koga je razvedena voda, ispostavilo se da se izdati lokacijski uslovi ne slažu sa stanjem na terenu.

“Ljetna bašta i nadstrešnica su postavljeni na javnoj površini u posjedu Grada Banje Luke i u skladu sa tim bilo je neophodno da ugostiteljski objekat ”Jova bar”, prije postavljanja istih, pribavi odobrenje za zauzimanje javne površine izdato od strane Odjeljenja za komunalne poslove”, tvrde sada u Gradskoj upravi.

Uvjeravaju da komunalno-inspekcijski nadzor i dalje traje i da će blagovremeno u skladu sa zakonom biti preduzete sve potrebne radnje. Nadležno komunalno odjeljenje izdalo je prekršajne naloge još prije dvadesetak dana, ali novoizgrađeni dio bašte koji se gradskim ocima nalazi u samom komšiluku i dalje je na istom mjestu.

Nikolina Damjanić, BL portal

 

Ostavite komentar: