Banjalučka tržnica pred Vaskrs: Evo koliko košta praznična trpeza FOTO

Banjalučka tržnica ponovo je puna kupaca, a svako u kesi nosi bar nešto. Pripreme za Vaskrs su u punom jeku, pa se očekivano najviše kupuju jaja.
Cijena jaja je od 25 do 40 feninga. Uglavnom se čuju komentari da za praznik mora biti, pa koliko god da košta.

,,Narod kupuje ne pita za cijenu. Praznik je i mora kupiti pa makar pet jaja. Ja nisam poskupila, ovi drugi jesu“, kaže za BL portal Duška Cvijetić, koja na tržnici uglavnom prodaje upravo jaja.

Na vaskršnjoj trpezi uz obojena jaja uobičajeno je da mjesta mora da bude i za meso, mladi luk i zelenu salatu.
Ove godine za kilogram svježe prasetine treba izdvojiti čak 16 KM. Ukoliko poželite pečenu, možete je pronaći na tržnici po cijenama od 28 KM do 35 KM. Kupci će piletinu platiti minimalno oko sedam i po maraka po kilogramu.
U mesnicama priznaju da kupaca ne manjka. Jedan od njih je i penzioner Milorad Božić koji kaže da za Vaskrs kupuje koliko se može.
,,Nama koji kupujemo je malo poskupo, a ovima koji prodaju je jeftino. U nedjelju će biti malo svinjetine, kupio sam tri, četiri kilograma i to ćemo ispeći, malo uz salatu i jaja. Doći će unučad i praunučad, pa ćemo svi u Stričiće da obilježimo Vaskrs“, priča nam Milorad Božić.

Za kilogram mladog luka potrebno je izdvojiti pet do šest maraka, a za zelenu salatu četiri konvertibilne marke. Da je sve skuplje ne kriju ni prodavci.
,,Kupuju ljudi, velika je nedjelja, a ovdje na tržnici je najbolja roba. Cijene su veće nego prethodinih godina, povrće je baš poskupilo. Kupuje se kao i prošle godine, ljudi moraju da proslave Vaskrs, pa koliko god da bude. Mora biti za praznike, narod čuva novac za to“, kaže Bogdana Zeljković.

Oni koje će na trpezu dodati svježi sir, za to će im biti potrebno bar šest marka. Domaći kajmak je skočio čak na 16 KM.
Prodaja sira i ide, a kajmak sve teže, priznaje nam jedna od prodavačica.

Kako je vrijeme posta, Milorad Mišić je danas pazario ribu, za koju je izdvojio 15 KM.
,,Uzeću trideset jaja, dovoljno. Imam unuke, mora se ofarbati, običaj je. Biće nešto za ručak u nedjelju, sve u skladu sa običajima“, kaže Milorad Mišić.

Ukoliko poželite posebnu dekoraciju za jaja, na tržnici možete pronaći nekoliko modela, od oblika zeca do kućice, po cijenama od osam do 15 KM.

Lukovina se prodaje po marku. Za one koji vole da pobijede u tucanju jajima, pa makar i putem malih „prevara“ drveno jaje košta marku i po. Boje za jaja koštaju po 20 feninga, a deset naljepnica za ukrašavanje su po marku.

Ukoliko nemate vremena ili ne znate kako obojiti jaja, i za to postoji rješenje. Tu su ljubazne prodavčice, koje su već spremile jaja i prodaju ih po komadu od 70 feninga do jedne marke.

Na banjalučkoj tržnici, kako kaže narod, ima svega, “od igle do lokomotive“, samo da se još ima para.

Željka Pavlović, BL portal

Ostavite komentar: