Banjalučka kasa u plusu: Gdje će biti potrošen milionski višak

Suficit iz prethodnih godina od oko 6,3 miliona KM i veliki grantovi iz Srbije od 5,4 miliona, uz veće poreske prihode najzaslužniji su što će banjalučki budžet biti teži za skoro 17 miliona KM.

Zahvaljujući tim sredstvima, u gradskoj kasi biće 166.640.000 KM, a Nacrt rebalansa pred odbornicima će se naći za sedam dana.

Osim suficita i donacija, u povećanju budžetskog okvira od 11,3 odsto učestvuju poreski prihodi, a samo po osnovu indirektnih poreza, plan je da se u gradsku kasu do kraja godine slije dodatnih 6,2 miliona KM.

Kad se podvuče crta, poreski i neporeski prihodi veći su za 8,7 miliona maraka, što je u zbiru sa prethodnim stavkama za oko četiri miliona maraka više u odnosu na planirani rebalans.

Prema tumačenju iz Gradske uprave, rebalans jeste rezultat porasta prihoda, ali i budžetskih ušteda i racionalizacije pojedinih rashoda i izdataka. Najveće uštede su, kako kažu, ostvarene kod rashoda za bruto plate, goriva i službenih putovanja, mobilnih telefona i pojedinih stručnih usluga.

Što se tih usluga tiče, one su u ukupnim rashodima u Nacrtu rebalansa veće za oko 730.000 KM, dok je ostvarena ušteda na bruto plate svega 50.500 KM.

U dodatne milione iz rebalansa ušlo je nekoliko novih projekata, poput izgradnje Centralnog gradskog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, sa 500.000 KM . Predviđena je i izgradnja mosta u naselju Rekavice, vodovodne i kanalizacione mreže u Gornjim Lusićima sa priključkom za vrtić u Vrbanji, izgradnja dječijih igrališta u Mišinom Hanu, Bronzanom Majdanu, Rosuljama i Motikama, kao i prvo igralište za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Milion maraka iz granta Srbije biće potrošeno na izgradnju multifunkcionalnog sportskog centra Lauš sa prvom takmičarskom atletskom stazom, dok je iz istog granta 4,3 miliona namijenjeno za školu u naselju Ada.

Dodatnih 600.000 KM predviđeno je za izgradnju i pribavljanje objekata za gradski park i jezero u ulici Olimpijskih pobjednika, od čega je 500.000 iz granta Srbije. Za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za most u Česmi predviđeno je 500.000 KM, za nove klupe, korpe, kante i kontejnere 80.000 maraka, za sportsku dvoranu OŠ Branko Radičević 71.000, a za uređenje i opremenje tvrđave Kastel još 21.000 KM.

Ostavite komentar: