Banjalučani neodlučni: Svadbena zvona sve manje se čuju u gradu na Vrbasu

Svadbena zvona sve manje se čuju u gradu na Vrbasu, te je tokom ove godine sklopljeno 109 brakova manje u odnosu na isti period prošle godine, kazali su za “Nezavisne” iz Gradske uprave.

Tako je, prema njihovim riječima, od početka godine zaključeno 479 brakova.

“Na području grada u periodu od 1. januara do 22. jula prošle godine taj broj je bio veći, odnosno sklopljeno je 588 brakova”, rekli su iz Gradske uprave.

S druge strane, kako su potvrdili, rijetki su slučajevi da mladenci odgode vjenčanje.

“Ukoliko se i desi da mladenci odgode vjenčanje, to je samo privremeno, jer oni samo promijene termin za neki drugi koji je različit od prvobitno zakazanog”, istakli su iz Gradske uprave.

Ipak, kako ističu, u mjesecima koji su pred nama tradicionalno povećava se broj najavljenih vjenčanja.

“Kroz evidencije o najavi vjenčanja, izvršeno je oko 160 najava vjenčanja do oktobra, ali taj broj će biti izmijenjen s obzirom na to da je tek nastupila druga polovina godine”, kazali su iz Gradske uprave.

Na manji broj sklopljenih brakova, prema riječima sociologa Ivana Šijakovića, utiču brojni razlozi.

“Jedan od razloga je i taj što su se mladi tokom pandemije virusa korona slabije odlučivali da sklapaju brakove, te su ih odlagali čekajući da sve to prođe”, naglasio je Šijaković za “Nezavisne novine”.

Pored čekanja nekih “boljih vremena”, Šijaković navodi još tri moguća uzroka manjeg broja brakova.

“Drugi uzrok je i taj što se veliki broj mladih preselio u druge zemlje, te u inostranstvu pokušavaju da se snađu, a u tom periodu i ne razmišljaju da se vjenčaju”, zaključio je on.

Šijaković dodaje da je treći uzrok što se djevojke radije opredjeljuju za studiranje nego za rano stupanje u brak, a poslije studija “jure” posao i karijeru, te tako vrijeme prolazi.

“Četvrti uzrok smanjenog broja brakova je taj što mladi već žive zajedno dok se zabavljaju, te iskušavaju tako i ‘imitiraju’ brak, pa im se sve manje žuri da zasnuju formalni brak”, istakao je Šijaković.

Ostavite komentar: