Banja Luka: Mali humanitarci prikupljaju novac za malu Sofiju

Mali humanitarci iz Banjaluke skupili su se danas kako bi pomogli u liječenju male Sofije Markuljević iz Beograda.

“Za Sofijin prvi korak” prikupljeno je mnogo stvari koje su stavljene na prodaju kako bi bi se prikupio novac za liječenje.

Na jednom papiru jasno stoji “Pare idu za Sofijin prvi korak”. Budi i ti human i pridruži se akciji.

Sofija Markuljević rođena je kao zdrava beba, ali već u drugom mjesecu njenog života, prestala je da pomjera ruke. Od tog momenta kreće najteža životna borba porodice Markuljević – borba za život njihovog djeteta.

Sofija je upućena na neurološki pregled, gde joj je zahvaljujući izuzetnoj stručnosti ljekara, sa samo dva i po mjeseca utvrđeno da boluje od rijetke, ali izuzetno progresivne i smrtonosne neuromišićne bolesti – spinalne mišićne atrofije tip 1.

Djeca sa ovom dijagnozom žive najviše dve godine, a bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih fukcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Ni pored terapije koju dobija, Sofija nije u stanju da radi mnoge stvari koje većina njenih vršnjaka može. Sa godinu dana, ona ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi, da sjedi, ne može da se okrene samostalno, niti da podiže nogice.

Jedina šansa za malu Sofiju je hitno liječenje u inostranstvu, koje je izuzetno skupo. Lek koji jedino može da joj pomogne zvanično je najskuplji na svijetu – ukupni troškovi lijeka i liječenja iznose 2,4 miliona dolara.

Roditelji se nadaju da će, uz pomoć svih ljudi dobre volje i velikog srca, uspjeti da prikupe novčana sredstva koja bi njihovom djetetu omogućila da živi normalan život i ima srećno djetinjstvo.

Ostavite komentar: